aA
Uzbekijos kalėjime nuo AIDS mirė jaunas imamas, nuteistas už ekstremizmą ir antikonstitucinę veiklą, pranešė valdžia, tuo tarpu velionio artimieji teigia, kad jis buvo prievarta užkrėstas ir kankinamas.
Trečiadienio vakarą mirusio imamo Šavkato Madumarkovo tėvas žurnalistams sakė, kad jo 27-erių metų sūnus mirė rugsėjo 14 dieną Taškento kalėjimo tardymo izoliatoriuje, praėjus trims dienoms po to, kai jam buvo paskelbtas nuosprendis kalėti septynerius metus.

Komilžonas Madumarkovas parodė žurnalistams mirties liudijimo kopiją, kurioje nurodyta, kad mirties priežastis buvo "4 laipsnio ŽIV infekcija ir 3 laipsnio anemija".

"Reuters" korespondentas pamėgino sužinoti VRM, prokuratūros, Vyriausiosios bausmių atlikimo sistemos valdybos nuomonę apie Š.Madumarovo atvejį, bet komentarų iš žinybų atstovai kol kas nepavyko gauti.

Žmogaus teisių gynimo organizacijų duomenimis, Uzbekistanas, kovodamas su religiniu ekstremizmu, laiko kalėjimuose apie 60 tūkst. religinių kalinių. Š.Madumarovo žūtis - mažiausiai 26-asis žinomas mirties atvejis laisvės atėmimo vietose per pastaruosius ketverius metus.

"Į teismą jis buvo atneštas neštuvais. Kad negriūtų, jis buvo pririštas prie kėdės. Teisme jis sakė, kad jam leidžiami vaistai, nuo kurių jis negali miegoti ir karščiuoja", - pasakojo 60 metų pensininkas K.Madumarovas. Pasak jo, sūnaus sveikata smarkiai pablogėjo per mėnesį iki mirties. "Mes visi verkėme pamatę, prie ko jis buvo privestas", - sakė tėvas.

Jis pažymėjo, kad vaikystėje Š.Madumarovas sirgo lėtine sąnarių liga, likus dienai iki mirties, gydytojai nustatė jam plaučių uždegimą, lėtinį hepatitą ir skydliaukės uždegimą.

Š.Madumarovas mokėsi islamo Turkijoje ir buvo Taškento srities Toitepos miesto mečetės imamas. Nuo praėjusio rugsėjo jis dirbo dėstytoju Rusijos islamo universitete Kazanėje. Uzbekijos specialiosios tarnybos jį sulaikė vasario 16 dieną, kai jis parvyko į Taškentą atostogų.

"Jo palaikus atidavė karste. Iš kalėjimo paskyrė aštuonis sargybinius jį saugoti per laidotuves. Man buvo liepta pasirašyti, kad neatidarysiu karsto", - pranešė Š.Madumarovo tėvas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.