aA
Ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas neturėjo iš Baltarusijos įmonės gauti dovanų televizoriaus, nebent šios įmonės atstovai nežinojo, kad jis vadovauja Lietuvos Vyriausybei, tvirtina Teisės projektų ir tyrimų centro (TPTC) ekspertai.
Algirdas Brazauskas Seime
Algirdas Brazauskas
© ELTA (V.Kopūsto nuotr.)
"Tarptautiniai teisės aktai atvejus, kai valdžios atstovai ima dovanas iš įmonių atstovų, priskiria korupcijai, - teigiama Eltai perduotame TPTC pranešime. - Net jei valdžios atstovai ateityje niekaip neturėtų spręsti klausimų, kurie susiję su tos įmonės produkcijos realizavimu valstybėje, vien jau faktas, kad konkrečios įmonės produkcija buvo išskirta iš kitų, yra naudinga jai kaip produkcijos reklama".

Kaip jau buvo skelbta, trečiadienį parodoje "Belarus Expo 2005" apsilankęs Premjeras gavo beveik 2 tūkst. litų vertės dovaną - skystųjų kristalų televizorių. Žiniasklaidos teigimu, A. Brazauskui priėjus prie įmonės "Horizont" stendo, jos atstovai pasisiūlė padovanoti televizorių. Ministras Pirmininkas dovanos neatsisakė.

Pasak teisininkų, Vyriausybės vadovas, priimdamas dovaną iš įmonės, jai įsipareigoja - jei ne pats, tai per sau pavaldžius darbuotojus, taip pat ir tuos, kurie priima sprendimus dėl viešųjų pirkimų.

Tokiu būdu esą atsiranda galimybė pažeisti sąžiningos konkurencijos reikalavimą ir sukeliamas viešųjų bei privačių interesų konfliktas.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas numato, kad politikai ir valstybės tarnautojai negali priimti dovanų ar paslaugų arba jas teikti, jei dėl to kyla interesų konflikto grėsmė.

Tačiau dovanas ar paslaugas esą galima priimti, jei tai nustatyta pagal tarptautinį protokolą ar tradicijas, kurios paprastai yra susijusios su asmens, dirbančio valstybinėje tarnyboje, pareigomis.

Tokiu atveju, jei priimtų dovanų vertė viršija 1 minimalų gyvenimo lygį (1 MGL - 125 litų), o paslaugų vertė - 5 MGL, valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo privalo per mėnesį tai deklaruoti. Jei dovanos vertė viršija nustatytą sumą, ji laikoma valstybės ar savivaldybės nuosavybe.

Pasak TPTC tarybos nario advokato Kęstučio Čilinsko, Civilinis kodeksas draudžia priimti dovanas politikams, valstybės ir savivaldybių pareigūnams bei kitiems valstybės tarnautojams ir jų artimiesiems, kai tai susiję su politiko, pareigūno ar valstybės tarnautojo tarnybine padėtimi ar tarnybinėmis pareigomis.

"Pagal Civilinį kodeksą A. Brazauskas galėjo priimti dovanų televizorių iš Baltarusijos įmonės tik tuo atveju, jei įmonės atstovai dovanojo jam televizorių nežinodami, kad jis yra Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas", - tvirtina ekspertai.

Beje, Vyriausybės spaudos tarnyba ketvirtadienį pranešė, kad Baltarusijos gamintojų parodoje dovanų gautas televizorius bus pastatytas spaudos konferencijų salėje žurnalistų reikmėms.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.