aA
Prezidentas Valdas Adamkus, pasikvietęs pasikalbėti aplinkos ministrą Arūną Kundrotą, vėl reikalauja stabdyti statybas Kuršių Nerijos Nacionaliniame parke. Pasak prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje laiku neįvertino problemos masto.
Prezidentas Valdas Adamkus ir aplinkos ministras Arūnas Kundrotas
Prezidentas Valdas Adamkus ir aplinkos ministras Arūnas Kundrotas
© ELTA (V.Kopūsto nuotr.)
„Atsižvelgdamas į jau žinomus dalykus, kai jau buvo tvirtinami detalieji planai ir projektai Kuršių Nerijoje, prezidentas pareikalavo, kad abejonių keliančios statybos saugomoje teritorijoje būtų stabdomos, - po V.Adamkaus susitikimo su aplinkos ministru prezidento žodžius perdavė R.Grumadaitė.

- Juk Vyriausybės atstovas Klaipėdos apskrityje, kurio vienos pareigų yra prižiūrėti sprendimų teisėtumą, iki šiol neįvertino šios problemos masto".

Pasak R.Grumadaitės, prezidentas ragina Vyriausybės atstovę Klaipėdos apskrityje Kristiną Vintilaitę ir generalinę prokuratūrą kreiptis į teismą, kad būtų panaikinti tie leidimai statyboms, kurie buvo išduoti pažeidžiant įstatymus.

Sprendžiant šią esą problemą paaiškės, ar „Lietuvoje apskritai gali nugalėti įstatymo valia".

Ministro A.Kundroto teigimu, priimant sprendimus dėl detaliųjų planų Kuršių Nerijos Nacionaliniame parke, „viduje rato buvo išlaikyta paslaptis". Sprendimų procesas, pasak jo, prasideda savivaldybėje, keliauja per įvairias institucijas, vėliau sprendimas tvirtinamas savivaldybėje.

„Po to savivalda tvirtina ir, jeigu yra pažeidimai, Vyriausybės atstovas turi daryti tam tikrus sprendimus naikinant savivaldos priimtą sprendimą. Visa šita grandis nesuveikė", - po susitikimo su prezidentu kalbėjo ministras.

Pasak jo, per pastaruosius metus Kuršių Nerijos Nacionaliniame parke buvo patvirtinta 110 detaliųjų planų, keturi iš jų jau perduoto generalinei prokuratūrai, visi kiti bus peržiūrėti.

Taip pat šiuo metu šalinami kai kurie Nacionalinio parko pareigūnai.

„Nacionalinio parko direktorius nebedirba, vyriausiasis architektas taip pat, - aiškino A.Kundrotas. - Vyksta Klaipėdos aplinkosaugos departamento pareigūnų vertinimas, ir jis tikrai nepasibaigs, kaip dabar siūloma, griežtais papeikimais, bus rimčiau".

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.