aA
Ketvirtadienį po pietų Generalinė prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo ir panaikino įtarimus Lietuvoje sudužusio Rusijos naikintuvo „Su-27“ pilotui 36 metų Valerijui Trojanovui. Pilotui taip pat buvo panaikintas namų areštas.
Šakių rajone sudužo Rusijos naikintuvas
Šakių rajone sudužo Rusijos naikintuvas
© ELTA (A.Koroliovo nuotr.)
Apie tai pirmasis pranešė po trečiosios V.Trojanovo apklausos iš Generalinės prokuratūros išėjęs pilotui valstybės skirtas gynėjas Vytautas Jancevičius. Nutraukus tyrimą, jo paslaugos Rusijos Federacijos piliečiui buvo nebereikalingos.

Ikiteisminį tyrimą nuo rugsėjo 15 dienos popietės atlikinėjęs Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda sprendimą nutraukti tyrimą priėmė po maždaug valandą trukusios trečiosios V.Trojanovo apklausos.

Pareigūnas papildomų klausimų pilotui turėjo, kai susipažino su tarpžinybinės komisijos, darbą baigusios antradienį, išvadomis, kuriose įvardinama dėl ko įvyko Rusijos orlaivio avarija.

  • Bus patikrinta V.Trojanovo sveikata
  • P.Krašeninikovas: Lietuvos prokuratūros sprendimas yra dėsningas
  • V.Trojanovas išvyksta į Kaliningradą
    Šakių rajone sudužo Rusijos naikintuvas
    © ELTA (A.Koroliovo nuotr.)

    Anot M.Dūdos, nutraukus tyrimą, buvo panaikinti ir pilotui majorui V.Trojanovui pateikti įtarimai dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo. Taip pat Rusijos piliečiui buvo panaikinta ir kardomoji priemonė - namų areštas.

    Kol vyko tyrimas, dienas V.Trojanovas leido Vilniaus Žvėryno rajone, netoli Rusijos Federacijos ambasados, esančiame viešbutyje „Balatonas“.

    V.Trojanovas dabar galės nevaržomas išvykti į Rusiją. Tai, prokuroro teigimu, jis turi padaryti kuo greičiau, o tuo turės pasirūpinti Rusijos Federacijos ambasada.

    „Pagrindinis motyvas ikiteisminio tyrimo nutraukimui yra tas, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių“, - žurnalistams sakė prokuroras M.Dūda.

    Paklaustas, kaip dabar bus pasielgta su Rusijos naikintuve buvusia atpažinimo sistema „savas – svetimas“, jis teigė, kad atskirai apie ją nekalbėsiąs.

    Šakių rajone sudužo Rusijos naikintuvas
    © ELTA (A.Koroliovo nuotr.)

    „Tačiau visos įvykio vietoje rastos lėktuvo nuolaužos, visa tai, kas liko, bus perduota Krašto apsaugos ministerijos (KAM) žinion. Taip bus pasielgta todėl, kad nuolaužos yra daiktas, uždraustos civilinėje apyvartoje. Dabar dalys ir taip yra saugomos jų (KAM – DELFI) žinioje, nes prokuratūra tokių galimybių neturi. O tai, kas yra prokuratūroje, artimiausiu metu bus perduota jiems (KAM – DELFI)“, - sakė M.Dūda.

    Prokuroro sprendimas reiškia, kad, „Su-27“ įskridus į Lietuvos teritoriją ir joje sudužus, nebuvo padaryta nusikalstama veika. Jos padarymu V.Trojanovas buvo įtariamas nuo rugsėjo 15 dienos. „Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas pagrįstai. Taip pat, pagrįstai buvo pateikti įtarimai pilotui. O objektyvioji nusikalstamos veikos pusė buvo nustatyta neginčijamai“, - sakė M.Dūda. Tačiau už tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimą asmuo gali būti baudžiamas tik tada, kai įrodoma, kad jis tai padarė tyčia, o tokių duomenų nėra.

    Pats V.Trojanovas iš prokuratūros išėjo per galines duris lydimas Rusijos ambasados atstovo. Nei į vieną žurnalistų užduotą klausimą jis neatsakė. Tuo metu, kai pilotas buvo apklausinėjamas prokuratūroje, lauke jo laukė žmona Olga Trojanova.

    Antradienį darbą baigusi tarpžinybinė komisija nustatė, kad majoro V.Trojanovo pilotuojamo orlaivio nesankcionuotą patekimą į Lietuvos Respublikos oro erdvę ir avariją jos teritorijoje lėmė organizacinių, techninių ir žmogiškų veiksmų visuma. Brigados generolo Vitalijaus Vaikšnoro vadovaujama komisija tada įvardijo tris priežastis, kurios nulėmė Rusijos naikintuvo avariją.

    Pirmiausia tai, kad pilotas majoras V.Trojanovas skrydžio metu padarė klaidų nekompleksiškai naudodamas navigacinę įrangą pilotuojamo orlaivio vietai nustatyti. Tai galėjo atsitikti dėl to, kad, nors ir turėdamas pakankamą kvalifikaciją, pilotas V.Trojanovas pastaruoju metu mažai skraidė

    Antra, Rusijos Federacijos skrydžių valdymo tarnybos, vykdydamos majoro V.Trojanovo pilotuojamo orlaivio valdymą užduoties atlikimo metu padarė šiurkščių pažeidimų.

    Trečia, orlaivis buvo techniškai tvarkingas, tačiau jo parengimas skrydžiui buvo atliekamas skubotai ir nesilaikant nustatytų darbų eiliškumo. Tai galėjo turėti įtakos orlaivio navigacinių sistemų darbo tikslumui skrydžio metu.

    Kai V.Trojanovas grįš į Rusiją, bus nuodugniai patikrinta jo sveikatos būklė

    Šakių rajone sudužo Rusijos naikintuvas
    © ELTA (A.Koroliovo nuotr.)

    Kai Rusijos karinių oro pajėgų lakūnas majoras Valerijus Trojanovas grįš iš Lietuvos į tėvynę, bus nuodugniai patikrinta jo sveikatos būklė. Po to bus priimtas sprendimas dėl tolesnio lakūno likimo. Tai ketvirtadienį žurnalistams pareiškė Rusijos karinių oro pajėgų spaudos tarnybos viršininkas Aleksandras Drobyševskis.

    Kaip informavo Rusijos karinių oro pajėgų vyriausiasis vadas armijos generolas Vladimiras Michailovas, rusų lakūnas V.Trojanovas, kurį Lietuva ketvirtadienį nusprendė paleisti, iš pradžių "antžeminiu keliu nuvyks į Kaliningrado sritį, o po to grįš į savo pulko dislokavimo vietą prie Sankt Peterburgo".

    "Esu patenkintas Lietuvos valdžios sprendimu, nors iš pat pradžių buvo aišku, kad V. Trojanovo veiksmuose nebuvo jokių piktų kėslų. Tiesiog apvylė technika", - sakė generolas. Jis pareiškė ketinąs pats susitikti su lakūnu.

    P.Krašeninikovas: Lietuvos prokuratūros sprendimas yra dėsningas

    Valerijus Trojanovas su žmona Olga
    © ELTA (V.Kopūsto nuotr.)

    Rusijos Valstybės Dūmos civilinio baudžiamojo proceso įstatymų leidybos komiteto vadovas Pavelas Krašeninikovas laiko logišku ir dėsningu Lietuvos generalinės prokuratūros sprendimą nutraukti tyrimą Rusijos naikintuvo lakūno Valerijaus Trojanovo atžvilgiu.

    "Tik šitaip galėjo baigtis tas nesusipratimas, kurį sukėlė naikintuvo Su-27 katastrofa", - pareiškė jis ketvirtadienį žurnalistams.

    P. Krašeninikovo nuomone, pačios baudžiamosios bylos iškėlimas atrodė "spekuliatyviai". "Jau tada buvo aišku, kad politinių motyvų šioje aviacijos katastrofoje nebuvo", - pažymėjo Dūmos komiteto vadovas.

    Jis taip pat pareiškė viltį, kad tolesnių spekuliacijų dėl šios bylos nebus.

    V.Trojanovas išvyksta į Kaliningradą

    Valerijus Trojanovas
    © ELTA (V.Kopūsto nuotr.)

    Lietuvoje sudužusio Rusijos naikintuvo Su-27 pilotas Valerijus Trojanovas išvyksta iš Lietuvos į Kaliningrado sritį.

    Ketvirtadienio popietę Rusijos ambasadoje surengtoje spaudos konferencijoje buvo paskelbta, kad dar tą patį vakarą V. Trojanovas ir jo žmona Olga turės išvažiuoti iš Lietuvos. Taip, pasak ambasados atstovų, jiems pranešęs Migracijos departamentas prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos. Numatoma, kad lakūnas ir jo žmona vyks į Kaliningrado sritį. Tolesni jų kelionės etapai kol kas nežinomi.

    Spaudos konferencijoje į žurnalistų klausimus taip pat atsakė pats V. Trojanovas ir avarijos tyrimą Lietuvoje stebėjęs įgaliotasis Rusijos atstovas generolas majoras Sergejus Bainetovas.

    V. Trojanovas pakartojo, kad Lietuvoje su juo buvo elgiamasi korektiškai, ir tvirtino, kad tiek apklausos prokuratūroje, tiek tarpžinybinės komisijos darbas buvo gana aukšto lygio.

    Pilotas nesiskundė ir sveikatos būkle. "Jaučiuosi normaliai, tačiau turiu pasakyti, kad bent Rusijoje tokiu atveju atliekamas piloto sveikatos patikrinimas", - sakė V. Trojanovas. Paklaustas, kodėl nepriėmė Lietuvos medikų siūlytos pagalbos, pilotas paaiškino, kad jam sutikus pagalba būtų teikiama nedalyvaujant Rusijos atstovams.

    V. Trojanovas negalėjo pasakyti, kas jo laukia nuvykus į Kaliningradą, ir teigė, kad dar esą anksti kalbėti apie tolesnės karjeros perspektyvas. "Iš pradžių reikia atlikti sveikatos patikrinimą, o paskui bus galima svarstyti apie perspektyvas", - sakė pilotas.

    S. Bainetovo teigimu, tolesnės karjeros klausimą pilotas tokiais atvejais sprendžia pats. Tyrimas atliekamas tik siekiant nustatyti katastrofos priežastis, o ne jos kaltininkus. Jis taip pat sakė trečiadienį padėkojęs tarpžinybinei komisijai vadovavusiam Gynybos štabo viršininkui brigados generolui Vitalijui Vaikšnorui už Lietuvos atliktą tyrimą ir teigė, kad Rusija atsižvelgs į tarpžinybinės komisijos išvadas.

    Pasak S. Bainetovo, klausimas dėl tolesnio avarijos vietoje surinktų lėktuvo nuolaužų ir detalių likimo bus sprendžiamas artimiausiu metu.

  • www.DELFI.lt
    Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.