aA
JAV Senatas trečiadienį uždraudė Amerikos kareiviams kankinti kalinius ar blogai su jais elgtis - nė vienas senatorius neprieštaravo naujajai pataisai, kurioje kariškiams nustatytos griežtos tardymo gairės.
JAV simboliai, JAV vėliava, Amerika
© Corbis/Scanpix
Už tokią gynybos išlaidų projekto, kuris šią savaitę svarstomas Kongrese, pataisą, nepaisydami Baltųjų rūmų nepritarimo, balsavo 90 senatorių. Ja siekiama užkirsti kelią "žiauriam, nežmoniškam ar žeminančiam elgesiui su JAV vyriausybės sulaikytais ar kontroliuojamais asmenimis", taip pat - žiaurioms, nežmoniškoms ar žeminančioms bausmėms.

Senatorius Johnas McCainas, kuris šią pataisą parengė su kitu respublikonu Lindsey Grahamu, neabejojo, kad ji bus priimta.

"Tardytojai jausis ramiai žinodami, kad turi tikslias instrukcijas dėl to, ką gali ir ko negali daryti", - sakė J.McCainas, kuris pats yra karo veteranas ir daugiau kaip penkerius metus praleido sulaikytųjų stovykloje Vietname. Už tarnybą jis buvo apdovanotas medaliais.

"Tai bus signalas visam pasauliui, kur Amerikos įvaizdis blogėja, kad mes neatleisime už jokią žiaurią ar nežmonišką praktiką", - anksčiau trečiadienį sakė jis.

Ši pataisa buvo parengta po 2004 metais kilusio skandalo dėl kalinių žeminimo Irako Abu Graibo kalėjime, kur buvo padarytos visame pasaulyje pagarsėjusios nuotraukos.

Tačiau JAV prezidentas George'as W.Bushas pažadėjo vetuoti šią pataisą.

"Atrodo, kad dar ... priešinasi Baltieji rūmai ir Gynybos departamentas, - sakė J.McCainas. - Turėsime dirbti toliau".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.