aA
Vladimiro Putino kelionių po užsienį maršrutai labai priklauso nuo Rusijos žaliavų eksporto, rašo trečiadienio numeryje dienraštis "Novyje izvestija", komentuodamas Rusijos prezidento vizitus Briuselyje ir Londone.
Būsimas dujotiekis Baltijos jūros dugnu.
Būsimas dujotiekis Baltijos jūros dugnu.
© DELFI
"Rugpjūtį - Suomija, rugsėjį - Vokietija, Graikija ir JAV, spalio pradžioje - Belgija ir Didžioji Britanija. Taip atrodo Rusijos prezidento užsienio kelionių geografija per du pastaruosius mėnesius", - pažymi Maskvos dienraštis.

"Vakarų analitikai, mėgindami įžvelgti paslėptą logiką šiose, atrodytų, chaotiškose V. Putino klajonėse po planetą, randa vieną paaiškinimą: Rusija, naudodamasi sunkia Vakarų energetine situacija, stengiasi paimti juos į naftos ir dujų gniaužtus", - rašo "Novyje izvestija".

"Kai kurių analitikų nuomone, pragmatiškas Rusijos prezidento kelionių pobūdis maskuoja nesėkmingas Kremliaus pastangas suskaldyti Vakarus, kurios buvo dedamos su "daugiapolio pasaulio" kūrimo šūkiu. Svarbiausiu šioje strategijoje laikomas V. Putino vizitas į Vokietiją lygiai prieš ketverius metus", - tęsia laikraštis.

"Bet paaiškėjo, kad JAV ryšiai su Europa yra tvirtesni nei manė Maskva, o įstojus į Europos Sąjungą "rusofobiškoms", pasak Rusijos prezidento patarėjo ryšių su ES klausimais Sergejaus Jastržembskio, Vidurio bei Rytų Europos ir Baltijos regiono valstybėms, Briuselis akivaizdžiai sulėtino suartėjimą su Rusija", - pažymi "Novyje izvestija".

"Maskva suprato klaidą ir, kaip manoma Vakaruose, nusprendė pasiekti politinius tikslus ekonominiais metodais. Pirmasis laimėjimas jau yra. Dujotiekio Baltijos jūros dugnu projektas "parklupdė" tranzitines valstybes - Lenkiją, Lietuvą, Latviją ir Estiją, kurios laikomos pagrindinėmis antirusiško bloko Europos Sąjungoje žaidėjomis", - rašo laikraštis.

"Tranzito pajamas prarandančios šalys Briuselyje stengsis užblokuoti dujotiekio tiesimą, taip pat ir ekologiniais argumentais. Todėl savo būsimus maršrutus po Europą prezidentas V. Putinas numatys, atsižvelgdamas į šią grėsmę", - baigdamas pažymi Rusijos dienraštis.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.