aA
Rusijoje nusikaltimais įtariamam buvusiam bankininkui Igoriui Babenkai suteiktas laikinas teritorinis prieglobstis Lietuvoje. Apie tokį Migracijos departamento Prieglobsčio reikalų skyriaus sprendimą, kuris priimtas dar prieš savaitę, Vilniaus apygardos teismui trečiadienį pranešė I.Babenkos advokatas.
Igoris Babenka
Igoris Babenka
© ELTA (T.Černiševo nuotr.)
55 metų suimtajam išduotas užsieniečio registracijos pažymėjimas, jo prašymą suteikti prieglobstį nuspręsta svarstyti iš esmės.

Naftos kompanijai "Jukos" priklausančio banko "Menatep" filialo Stavropolyje buvusį valdytoją I.Babenką Rusijos prokurorai įtaria pasisavinus ir iššvaisčius pinigų sumą, viršijančią 33 milijonus litų. Eksbankininkui tėvynėje pareikšti įtarimai pagal du Rusijos Baudžiamojo kodekso straipsnius, už kuriuos gresia ilga laisvės atėmimo bausmė.

Lietuvoje Rusijos prašymu suimtas eksbankininkas pasiprašė prieglobsčio, teigdamas, kad byla prieš jį Rusijoje yra sufabrikuota politiniais motyvais.

Vilniaus apygardos teismas rugsėjo pradžioje nusprendė išduoti I.Babenką Rusijai Šią teismo nutartį I.Babenkos advokatas apskundė Apeliaciniam teismui. Savo ruožtu, Apeliacinis teismas rugsėjo 28 dieną nusprendė neišduoti I.Babenkos Rusijai, kol bus išnagrinėtas jo prašymas suteikti politinį prieglobstį Lietuvoje.

Tuo tarpu Vilniaus apygardos teismas trečiadienį patenkino Lietuvos generalinės prokuratūros prašymą ir dar trims mėnesiams pratęsė I.Babenkos kardomojo suėmimo terminą, skaičiuojant nuo spalio 8 dienos. Tokiu būdu Rusijos pilietis Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime bus laikomas mažiausiai iki kitų metų sausio 8 dienos.

Savo sprendimą Vilniaus apygardos teismas motyvavo tuo, kad Lietuvos apeliacinis teismas rugsėjo 28 dieną atmetė I.Babenkos skundą dėl jam taikomo suėmimo. Teismo manymu, nėra įrodymų, kad pablogėjo I.Babenkos sveikata ir jo negalima laikyti kameroje.

"Suprantu, kad ne kurortas, bet teismas sprendžia vadovaudamasis įstatymais", - sakė I.Babenkos suėmimo terminą pratęsęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Algimantas Pivoriūnas.

Teismo posėdyje dalyvavęs suimtasis teismą tikino, kad nesiruošia niekur bėgti iš Lietuvos, turi čia kur gyventi.

"Labai prašau teismo nepratęsti suėmimo sankcijos", - prašė I.Babenka. Jis tikino, kad Rusijos pareigūnai sufabrikavo jam bylą.

"Noriu pasakyti teismui, kad to, kas man inkriminuojama Rusijoje, aš nepadariau", - teigė bankininkas.

Migracijos departamento pareigūnai BNS yra sakę, kad prašymas dėl prieglobsčio suteikimo paprastai svarstomas iki 3 mėnesių. Įstatymai suteikia galimybę prašymą dėl prieglobsčio prašymo pratęsti iki maksimalaus termino - pusės metų. Į šį pusės metų terminą įskaičuojamas ir teismo procesas.

Europos Sąjungos šalys, JAV ir Izraelis su naftos koncerno "Jukos" susijusių asmenų persekiojimą Rusijoje laiko politinio susidorojimo bandymu ir netenkina Maskvos reikalavimų juos išduoti.

I.Babenka buvo sulaikytas Vilniuje liepos 1-ąją. Rusija išvakarėse pateikė prašymą bankininką suimti ir vėliau išduoti baudžiamajam persekiojimui. Jis Rusijoje įtariamas turto pasisavinimu ir iššvaistymu bei pinigų plovimu sunkinančiomis aplinkybėmis 2002-2005 metais. Tuo tarpu Rusijos pilietis teigia, kad jis atvyko ne slapstytis, o tvarkyti dar vasario mėnesį mirusios motinos palikimo reikalų.

Anot I.Babenkos, vienintelė jo "kaltė" - kad vadovavo Michailo Chodorkovskio aplinkai priklausančio banko filialui.

Pats M.Chodorkovkis yra pareiškęs, kad I.Babenka nebuvo jo aplinkos žmogus ir jis jo asmeniškai nepažinojęs.

Buvęs "Jukos" vadovas M.Chodorkovskis yra nuteistas kalėti ilgus metus dėl esą padarytų ekonominių nusikaltimų, o buvusi didžiausia Rusijos naftos kompanija iš esmės sunaikinta.

Demokratinių jėgų atstovai Rusijoje ir Vakaruose neabejoja, jog su M.Chodorkovskiu susidorota, nes jis tapo neparankus dabartiniam prezidento Vladimiro Putino režimui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.