aA
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas trečiadienį paliko galioti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimą, kuriuo konstatuota, jog Norvegijoje už prekybą narkotikais ir moterimis suimtam Lietuvos piliečiui tarpininkavęs tuometinis Seimo kontrolierius Kęstutis Virbickas viršijo įgaliojimus ir pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą.
Kęstutis Virbickas
Kęstutis Virbickas
© ELTA
Šis teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Tuometinio Seimo kontrolierius K.Virbicko interesų skaidrumu suabejota po to, kai jis tarpininkavo Norvegijoje už kriminalinius nusikaltimus suimtam Lietuvos piliečiui Arvydui Minkštimui.

Šis vyras buvo uždarytas į Oslo kalėjimą. Į Lietuvą Seimo kontrolieriui atsiųstame laiške jis rašė, kad vyksta jo teismas, niekas neateina į posėdžius iš ambasados, jis pageidavo susirasti advokatą Lietuvoje.

VTEK vasario 18 dieną priėmė sprendimą, kad K.Virbickas supainiojo viešuosius ir privačius interesus. Po šių etikos sargų išvadų Seimo kontrolierius balandį atsistatydino.

Tačiau vėliau K.Virbickas kreipėsi į teismą ir apskundė jam nepalankų VTEK sprendimą.

K.Virbickas teismuose aiškino, kad jo, kaip Seimo kontrolieriaus pareiga buvo ginti žmogaus teises, o A.Minkštimas prašė suteikti "bendražmogišką" pagalbą, be to, tai buvo Lietuvos piliečio prašymas, o ne skundas, nes laiške nebuvo skundžiami jokie pareigūnai.

Ekskontrolierius tikino, kad nesikišo į procesinius dalykus, o žiūrėjo ar nepažeistos žmogaus teisės - užklausė Vidaus reikalų ministeriją apie šį pilietį. Ministerija K.Virbickui atsakė, kad A.Minkštimas nėra teistas ar ieškomas, o jis yra uždarytas į Oslo kalėjimą ir dabar vyksta jo teismas.

Ekskontrolierius pripažino A.Minkštimui parekomendavęs kelis advokatus, savo pažįstamus.

K.Virbickas netgi buvo nuvykęs į Oslą, tačiau tikina, kad važiavo į Oslo universitetą, o ne A.Minkštimo reikalais.

K.Virbickui pagal kompetenciją priklausė tirti skundus dėl Kauno, Panevėžio ir Utenos apskričių viršininkų administracijų pareigūnų piktnaudžiavimo

Į VTEK akiratį kontrolierius pateko tuomet, kai paaiškėjo, jog suimtąjį Norvegijoje gina K.Virbicko tėvo advokatų kontoros advokatė Asta Kaušikaitė. Pats K.Virbickas anksčiau taip pat yra dirbęs savo tėvo kontoroje.

Pasak savaitraščio "Ekstra", A.Kaušikaitė Vilniaus miesto 2-ajam apylinkės teismui buvo pateikusi savo ginamojo A.Minkštimo pareiškimą, neva jį apšmeižė mergina, kuri yra liudytoja byloje Norvegijoje.

Ši mergina buvo tapusi prekybos žmonėmis auka, ji prievarta buvo verčiama dirbti prostitute. Ištrūkusi iš sutenerių gniaužtų, mergina grįžo į Lietuvą. 2003-siais čia ją apklausė atvykę Norvegijos pareigūnai. Mergina turėjo vykti į Oslą liudyti. Likus kelioms dienoms iki išvykimo į Oslą, teisme Vilniuje turėjo būti nagrinėjama privataus kaltinimo byla, kurioje ją A.Minkštimas kaltina jį apšmeižus. Manoma, kad merginą taip buvo norėta įbauginti.

Tačiau A.Minkštimo advokatė vėliau netikėtai atsiėmė pareiškimą dėl privataus kaltinimo bylos.

2003-ųjų rudenį A.Minkštimą Norvegijos teismas nuteisė kalėti 4 metų ir 2 mėnesių laisvės atėmimo bausmę už prekybą narkotikams prilyginamais medikamentais. Kitoje byloje už prekybą žmonėmis jis buvo nuteistas 2 metams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.