aA
Valstybines rentas gaus dar du Kovo 11-osios Akto signatarai - Audrius Rudys ir Petras Giniotas. Vyriausybė trečiadienį nusprendė maždaug 2 tūkst. litų siekiančią valstybinę signataro rentą P.Giniotui skirti nuo rugpjūčio 1 dienos, o A.Rudžiui - nuo rugsėjo 1 dienos.
Litai, pinigai, finansai, banknotai, 50 Lt
Litai
© DELFI
Buvęs Seimo narys P.Giniotas, kuriam dabar - 52 metai, po 1992-1996 metų kadencijos dirbo bendrovėse "Klaipėdos Smeltė", Klaipėdos jūrų krovinių kompanijoje, vadovavo bendrovei "Pajūrio viešbučiai", buvo Klaipėdos savivaldybės turto komiteto pirmininkas.

54 metų A.Rudys yra ilgai dirbęs bankininku, pirmą Prezidento Valdo Adamkaus kadenciją buvo jo patarėjas.

Jis yra valdančiosios Socialdemokratų partijos narys. Iki šių metų rugpjūčio 31 dienos signataras buvo Mėsos perdirbėjų asociacijos prezidentas.

Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas Vyriausybės posėdyje prisipažino nežinojęs, kad A.Rudys jau pasitraukė iš Mėsos perdirbėjų asociacijos vadovų, todėl stebėjosi, kodėl jam siūloma skirti valstybinę rentą.

A.Rudys dienraščiui "Lietuvos rytas" teigė šiuo metu neturįs jokių pajamų: "Aš nedirbu jokio samdomo darbo, todėl noriu turėti pragyvenimo šaltinį". Pasiteiravus, ar rentos paprašė dėl to, jog nebeturi galimybių susirasti jokio darbo, signataras atsakė, kad tokio, kokio norėtų, matyt, jau negautų.

Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų statuso įstatymas, pagal kurį skiriamos rentos, autoriai ir šalininkai tvirtino, jog jis skirtas pagelbėti sunkiai pasiligojusiems, nuskurdusiems bei senyvo amžiaus signatarams. Tačiau kritikai nuogąstavo, kad jame nėra numatyta saugiklių, leidžiančių išvengti piktnaudžiavimo mokesčių mokėtojų sąskaita.

Todėl kai kurie ankstesni Vyriausybės sprendimai dėl valstybinės signatarų rentos skyrimo buvo sulaukę nemažai kritikos.

Liepos viduryje priimtas sprendimas skirti signataro rentą buvusiam valstybės kontrolieriui Jonui Liaučiui sukėlė diskusijų, nes Vyriausioji tarnybinės etikos komisija buvo pripažinusi, kad jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Kritikuotas ir nutarimas skirti valstybinę rentą Viliui Baldišiui, kuriam yra pareikštas kaltinimas byloje dėl akcinės bendrovės "Tauro bankas" turto pasisavinimo ir iššvaistymo stambiu mastu. Eltos žiniomis, šį signatarą kamuoja sveikatos problemos.

"Lietuvos ryto" teigimu, signataro rentą gauna ir buvęs centristų lyderis Romualdas Ozolas, dukart ekspremjeras Gediminas Vagnorius.

Minėtas įstatymas įpareigoja skirti signataro rentą, kai asmuo netenka draudžiamųjų pajamų. Išmoką galima gauti atgaline data, bet ne daugiau kaip už 12 praėjusių mėnesių, skaičiuojant nuo dokumentų pateikimo dienos.

Valstybinės rentos dydis sudaro 50 proc. Seimo nario pareiginės algos per mėnesį (šiuo metu - 2043 litus). Signatarui mirus, jo sutuoktiniui ir vaikams skiriama 511 litų dydžio renta. Rentas jau gauna 50 signatarų, trys našlės ir dvi našlaitės.

Tomis pačiomis sąlygomis rentą gali gauti ir Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatai, 1990 metų kovo 11-14 dienomis vykdę svarbią valstybinę užduotį Maskvoje.

Anksčiau kai kurie parlamentarai siūlė taisyti įstatymą, kad rentų negalėtų gauti darbingo amžiaus signatarai ir kad jos nebūtų mokamos atgaline data.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.