aA
Už Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų politiką atsakingos komisarės pasisakymus apie "saugų ir "ekologišką" dujotiekį Baltijos jūros dugnu Lietuvos atstovai vadina "nepamatuotais" ir "skubotais".
Būsimas dujotiekis Baltijos jūros dugnu.
Būsimas dujotiekis Baltijos jūros dugnu.
© DELFI
ES užsienio reikalų komisarė Benita Ferrero-Waldner antradienį pareiškė, kad Rusijos ir Vokietijos projektas, pagal kurį Baltijos jūros dugnu būtų tiesiamas Šiaurės Europos dujotiekis, bus ekologiškai nepavojingas energijos tiekimo būdas ir aplinkai pavojaus nekels.

Lietuvos aplinkosaugininkai anskčiau įspėjo, kad susitarimas tiesti dujotiekį Baltijos jūros dugnu sukels pavojų gamtai, ypač, jeigu bus paliesti pusę amžiaus jūros dugne dūlantys cheminiai ginklai.

Seimo narys Gediminas Jakavonis, kurio iniciatyva Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje (ETPA) šią savaitę buvo inicijuota rezoliuciją dėl cheminio ginklo grėsmių Baltijos jūros ekologinei sistemai, tokius eurokomisarės pasisakymus vadina "nepamatuotais".

"Man atrodo, kad jos specialybė ne ta, kad galėtų tokius apibendrinimus daryti. Prieš tokius projektus turi būti atliktas monitoringas. Nežinau, kokiais argumentais ji remiasi. Bijau, kad čia yra kažkoks tai politikavimas. Nes daryti tokius apibendrinimus be specialistų išvadų, tyrimų yra per drąsu", - BNS sakė parlamentaras.

Aplinkos ministerijos Jūrinių tyrimų centro direktoriaus pavaduotojas Vytautas Ašmantas BNS teigė manantis, kad tikinimai, jog dujotiekis bus saugus ir nesukels pavojaus aplinkai, yra skuboti.

"Iš kur žinoma, kad dujotiekis bus saugus, kai nežinomos net jo trasos koordinatės? Reikia tiksliai žinoti tos trasos koordinates. Kai žinos, per kurias vietas tas dujotiekis bus tiesiamas, tada ir bus galima spręsti", - sakė aplinkosaugininkas.

Rugsėjo pradžioje Rusijos ir Vokietijos vadovai pasirašė susitarimą dėl dujotiekio tiesimo Baltijos jūros dugnu. Tačiau Baltijos jūros dugne dar po Antrojo pasaulinio karo palaidotas nemažas arsenalas iš Vokietijos atimtų cheminių ginklų.

Nors Lietuvos aplinkosaugininkai nežino, kokia kryptimi rusai ir vokiečiai planuoja tiesti dujotiekį per Baltijos jūrą, tačiau mano, kad jiems iškyla reali grėsmė "užlipti" ant čia palaidoto cheminio ginklo, kurio kapinynai išmėtyti po visą Baltijos jūrą. Įvairių šalių mokslininkai iki šiol nesutarė, ar 60 metų po vandeniu išbuvę ginklai su cheminiu užtaisu vis dar pavojingi, tačiau mano, kad ekologinės nelaimės grėsmė tebėra didelė.

Be to, jei tiesiant dujotiekį ir pavyktų aplenkti cheminį ginklą, žala aplinkai vis tiek būtų padaryta.

Susitarimą pasirašiusios Vokietija ir Rusija ketina dujotiekiu į Vakarų Europą transportuoti Rusijos dujos, aplenkiant Baltijos šalis ir Lenkiją. Pastarosios šios šalys siekė, jog dujotiekis būtų tiesiamas jų teritorija. Tokiu atveju, jos būtų garantuotos, jog Rusija nepanaudos prieš jas energetinės blokados ar nesiims manipuliuoti kainomis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.