aA
Buvęs Rusijos atominės energetikos ministras Jevgenijus Adamovas tikriausiai užprotestuos Šveicarijos federalinio teismo sprendimą išduoti jį Jungtinėms Valstijoms, pareiškė jo advokatas antradienį.
Jevgenijus Adamovas
Jevgenijus Adamovas
© Reuters/Scanpix
J.Adamovo gynėjų komanda turi penkias dienas informuoti apie ketinimą pateikti apeliaciją ir dar 25 dienas, kad perduotų reikalingus dokumentus Aukščiausiajam Teismui. Jei apeliacija nebus pateikta, J.Adamovas gali būti išsiųstas į JAV bet kurią dieną, pradedant šeštadieniu.

JAV valdžia pareikalavo išduoti buvusį Rusijos ministrą, kuris buvo areštuotas gegužės 2 dieną Šveicarijoje, kad galėtų jam pateikti kaltinimus sukčiavimu.

Rusija reikalauja to paties.

"Tikimybės esama, bet sprendimas kol kas nepriimtas. Jei paduosime apeliaciją, padarysime tai todėl, jog manome, kad turi būti patenkintas Rusijos prašymas", - sakė "Reuters" Stefanas Verenbergas, J.Adamovo advokatas Berne, susitikęs su klientu po to, kai buvo paskelbtas teismo sprendimas.

Šveicarija nusprendė išduoti J.Adamovą JAV, nes, jos manymu, jei eksministras būtų išduotas Rusijai, ši vėliau, ko gero, neperduotų jo JAV.

Rusija savo reikalavimą motyvuoja tuo, kad J.Adamovas žino valstybės paslapčių, kurios gali tapti prieinamos Vašingtonui.

J.Adamovas užėmė Atominės energetikos ministerijos vadovo postą, kai prezidentas buvo Borisas Jelcinas, bet dabartinis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jį atleido iš pareigų. Amerikos Pitsburgo miesto teismas pateikė J.Adamovui kaltinimą pagrobus mažiausiai 9 mln. dolerių iš lėšų, kurias JAV atsiuntė į Rusiją branduolinio saugumo sistemų tobulinimui.

Eksministras neneigia, kad pasidėjo pinigus į asmeninę sąskaitą, bet tikina, kad, subyrėjus SSRS, jis siekęs išsaugoti lėšas nuo hiperinfliacijos, bankų sistemos krizės ir korupcijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.