aA
Vilniaus miesto 2-asis teismas nusprendė suimti kaltinamąjį "Tauro" banko byloje, 1990-ųjų metų kovo 11-sios akto signatarą Eimantą Grakauską. Tokią nutartį teismas priėmė praėjusį penktadienį, kai kaltinamasis nepasirodė numatytame teismo posėdyje, kuriame jau kelerius metus nagrinėjamas "Tauro" banko turto iššvaistymas ir pasisavinimas.
teismas, teisingumas
© Corbis
Iki tol E.Grakauskui buvo paskirta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Kaltinamajam neatvykus į posėdį, valstybės kaltintojas paprašė teismo pakeisti E.Grakauskui taikomą kardomąją priemonę - rašytinį pasižadėjimą neišvykti - į suėmimą. Teismas šį kaltintojo prašymą patenkino.

Kol kas policijos konvojui suimti E.Grakausko nepavyko.

Ši byla teisme nagrinėjama jau treji metai - prokurorai ją teismui perdavė 2002-ųjų birželio 7 dieną. Šiemet gruodį sueis baudžiamosios atsakomybės senaties terminas. Gali būti, kad ši byla šio termino sulauks ir tuomet nebus nustatyta, kas kaltas dėl 4 milijonų litų iššvaistymo ir beveik 1 milijono litų banko lėšų pasisavinimo.

Vienintelė priežastis, dėl ko nevyksta teismo posėdžiai - kaltinamiesiems ir jų gynėjams nustatytos ligos, dėl kurių jie neatvyksta į teismo posėdžius.

Į pabaigą artėjantis procesas pasiekė tokį lygį, kad prokurorams tenka patiems aiškintis, ką iš tikrųjų veikia medikų pažymas apie negalavimus pateikiantys kaltinamieji.

Praėjusį trečiadienį kaltinamasis E.Grakauskas prokurorams pateikė nedarbingumo pažymėjimą, kad labai blogai jaučiasi ir negali dalyvauti procese.

Valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Egidijus Motiejūnas nusprendė tuo įsitikinti savo akimis pats ir pasidomėti, ar kaltinamasis iš tikrųjų blogai jaučiasi ir ar jo nėra darbovietėje.

E.Grakauskas dirba lektoriumi Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Konstitucinės ir administracinės teisės katedroje.

Per savo darbo pietų pertrauką prokuroras E.Motiejūnas nuvyko į Saulėtekio alėjoje esantį Teisės fakultetą.

Atsidarius katedros durims, prokuroras išvydo einantį E.Grakauską.

"Aš jus mačiau", - įspėjo pareigūnas ir paprašė "sergančio" kaltinamojo atvykti į teismo posėdį.

E.Grakauskas vėliau ėmė teisintis, kad tuo metu jis buvo atėjęs tik atnešti nedarbingumo pažymėjimą į savo darbovietę.

Prokuratūros žiniomis, E.Grakauskas nuo 11 val. - iki 13 val. budi katedroje. Prokuroras jį sutiko beeinantį 12 val. 20 min.

Kaltinamasis teismui taip pat pranešė, kad jis yra gydomas ligoninėje.

Pagal galiojančius įstatymus, medikai telefonu negali pasakyti, ar pas juos gydomas konkretus asmuo.

Turėdami teismo nutartį suimti E.Grakauską, policijos pareigūnai turi apvažiuoti visas gydymo įstaigas ir taip sužinoti, ar čia gydomas kaltinamasis.

Policija kol kas yra patikrinusi 4-5 gydymo įstaigas. Namuose E.Grakausko rasti nepavyko, giminaičiai policijai taip pat nieko negalėjo pasakyti.

"Tauro" banko turto iššvaistymo ir pasisavinimo byloje kaltinimai pareikšti devyniems asmenims - banko valdybos pirmininkui Gintarui Terleckui, valdybos nariams Viliui Baldišiui, Edmundui Žukauskui, tarybos nariui E.Grakauskui, mirusio bankininko Genadijaus Konopliovo žmonai Aldonai Konopliovienei ir dar keturiems su banku susijusiems asmenims.

Teismo procesas vyksta iki šiol, nors įrodymai jau baigti tirti ir dabar proceso dalyviams - prokurorui, advokatams, kaltinamiesiems - yra likę pasakyti tik baigiamąsias kalbas.

Posėdžių datos paprastai derinamos vienam - dviem mėnesiams į priekį. Kaltinamieji paprastai suserga likus dienai-dviem iki numatytų teismo posėdžių datų. Teismas rengti teismo posėdžius kitu metu nei iš anksto suderintą dieną negali, nes kaltinamųjų gynėjai motyvuoja, kad jie yra užsiėmę kitose bylose.

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje atliekamas ikiteisminis tyrimas byloje, kuri 1997 birželio 23 dieną buvo iškelta Generalinėje prokuratūroje dėl "Tauro" banko turto pasisavinimo ir iššvaistymo stambiu mastu.

2001-2004 m. laikotarpiu iš bylos buvo išskirtos ir perduotos į teismą penkios atskiros baudžiamosios bylos, kuriuose nusikalstamų veikų padarymu kaltinama penkiolika asmenų, kurie buvo "Tauro" banko valdybos, tarybos nariais arba su "Tauro" banku susijusių bendrovių vadovai.

Teismui perduotose bylose kaltinamieji yra kaltinami kartu "Tauro" bankui padarę per 48 milijonus litų žalos.

Nė vienas iš kaltinamųjų neprisipažįsta padaręs inkriminuojamas nusikalstamas veikas.

Viena iš perduotų bylų, kurioje buvo kaltinama trylika asmenų, teisme, siekiant užtikrinti greitą, nešališką ir išsamų nagrinėjimą, buvo iškirta į dvi atskiras baudžiamąsias bylas.

Dviejose teismui perduotose baudžiamosiose bylose yra priimti apkaltinamieji nuosprendžiai, kuriais nuteisti šeši asmenys.

2004-ųjų vasario 9 dieną Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas dėl 700 tūkstančių litų iššvaistymo pripažino kaltais ir nuteisė buvusį "Tauro" banko valdybos pirmininką Gintarą Terlecką ir buvusio banko prezidento G.Konopliovo sūnų Darių Konopliovą.

Teismas jiems skyrė realias laisvės atėmimo bausmes, G.Terleckui - pusketvirtų metų, o D.Konopliovui - 2 metus nelaisvės.

Šiemet sausio 31 dieną Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas kaltais dėl beveik 21 milijonų litų pripažino penkis asmenis - banko valdybos pirmininką G.Terlecką, jo pavaduotoją Rasą Šerėnienę, finansų direktorių V.Vitkūną ir su bankų susijusių bendrovių "Kasta" ir "Uninei" direktorius Vytautą Zaliecką bei Antaną Narušį.

Visiems kaltinamiesiems teismas skyrė laisvės atėmimo bausmes nuo pusantrų iki 4 metų.

1997-ųjų birželio 20 dieną Generalinės prokuratūros, Valstybės kontrolės ir Ekonominių nusikaltimų tyrimo policijos pareigūnai, padedami "Aro" pareigūnų, padarė kratą "Tauro" banko pastate Vilniuje, K.Kalinausko gatvėje.

Kratos buvo daromos bankininko ir jo vaikų butuose, paimta nemažai dokumentų, papuošalų, pinigų, šeimos turtas buvo areštuotas.

Tų metų birželio 23 dieną Generalinė prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą dėl "Tauro" banko turto pasisavinimo arba iššvaistymo dideliu mastu. Tą patį vakarą G.Konopliovas nusišovė savo bute, kuris buvo įrengtas banko patalpose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.