aA
Profesinėms sąjungoms paskelbus vienos dienos streiką, sutriko darbas Prancūzijos transporto ir paslaugų sektoriuose, remdamasi BBC naujienų tarnyba praneša ELTA. Paryžiuje rytinės piko valandos miesto gyventojams virto tikru išbandymu - nevažiavo pusė traukinių, neveikė daugelis Paryžiaus metro linijų.
Eifelio bokštas Paryžiuje
Eifelio bokštas Paryžiuje
© Corbis/Scanpix
Streikuotojai protestuoja prieš vyriausybės vykdomą ekonominę politiką - ketinimus privatizuoti valstybines bendroves, reikalauja didesnių atlyginimų bei darbo garantijų.

Streikas sustiprins spaudimą, daromą premjerui Dominique de Villepinui.

Planai parduoti keltų bendrovę SNCM sukėlė savaitę trukusius neramumus pietiniame Marselio uoste. Bendrovės darbuotojai paskelbė streiką. Solidarizuodamiesi su jais darbą nutraukė ir kiti uosto darbininkai. Dėl to Korsikos saloje kelioms dienoms buvo įstrigę tūkstančiai turistų.

Vyriausybė teigia, kad SNCM atsidūrė ties bankroto riba, nors ji jau pakeitė savo privatizacijos pasiūlymus ir dabar ketina išsaugoti 25 proc. akcijų.

Baiminamasi, kad Paryžiaus keliuose susidarys didžiuliai kamščiai, nes daugelis miestiečių į darbą išvažiavo savo automobiliais. Dėl streiko neveikia beveik pusė Paryžiaus metro linijų, kursuoja tik pusė traukinių.

Lijone metro linijos neveikia, autobusų ir traukinių eismas taip pat sutriko. Prisijungus oro transporto dispečeriams nukentės ir skrydžiai.

Anot "Air France", tolimojo nuotolio skrydžiai bus vykdomi kaip įprasta, tačiau vidutinio ir trumpojo nuotolio reisai bus atidėti.

Vokietijos aviakompanija "Lufthansa" atšaukė visus skrydžius į Paryžiaus Šarlio de Golio oro uostą.

Dauguma mokyklų dėl mokytojų ir valgyklų darbuotojų streiko bus uždarytos.

Neveiks ir didžioji dalis pašto bei vyriausybinių įstaigų. Antradienio rytą neišėjo kai kurie laikraščiai.

Daugiau nei 140 miestų ir miestelių planuojamos demonstracijos. Didžiausia jų numatoma vidudienį Paryžiaus Respublikos aikštėje.

Prancūzijos žiniasklaida prognozuoja, kad šis streikas premjerui D.de Villepinui bus tikras "juodasis antradienis".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.