aA
Jau keletas žinomų Rusijos visuomenės ir politikos veikėjų pareiškė, jog būtina palaidoti bolševikinės Sovietų Sąjungos organizatorius ir pirmojo vado Vladimiro Lenino palaikus, kurie dabar laikomi mauzoliejuje. Visi šios idėjos autoriai motyvuoja tuo, kad Leninas išreiškė norą būti palaidotas šalia motinos Sankt Peterburge.
Vladimiras Leninas
Vladimiras Leninas
© Reuters/Scanpix
Pirmadienį Maskvoje buvo perlaidoti baltagvardiečių generolo Antono Denikino ir filosofo Ivano Iljino, kuris laikomas Baltųjų judėjimo ideologu, palaikai.

A.Denikinas iš Rusijos pasitraukė 1920 metais, o Iljinas iš šalies buvo išsiųstas 1922-aisiais. Tuo metu šaliai vadovavo Leninas.

Rusijos kultūros fondo prezidentas Nikita Michalkovas po jų palaikų palaidojimo pareiškė, jog "tolesniu žingsniu turi tapti Vladimiro Lenino palaikų perdavimas žemei".

"Galima įvairiai jį vertinti, bet kaip reikia nekęsti žmogaus, kad neleistum jo palaikams ilsėtis žemėje", - sakė režisierius.

Pirmadienį ir Valstybės Dūmo vicepirmininkė nuo "Vieningos Rusijos" Liubovė Sliska pareiškė, kad Leniną reikia palaidoti pagal krikščioniškas tradicijas.

"Manau, derėtų tai padaryti sausį, trečią dieną po Lenino mirties, tai yra, 24-ąją", - pažymėjo ji.

Tuo pat metu L.Sliska ragina "nenaudoti šios padėties politiniams tikslams".

Dūmos įstatymų leidžiamojo komiteto vadovo Pavelo Krašeninikovo nuomone, Rusijoje dabar "nėra ypatingos konfrontacijos šiuo klausimu".

Tam, kad Leninas būtų palaidotas, pritaria ir Liberalų demokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis bei prezidento įgaliotasis atstovas Centrinėje federalinėje apygardoje Georgijus Poltavčenka.

Tuo tarpu Federacijos Tarybos pirmininkas Sergejus Mironovas sekmadienį sakė, kad dabar ne laikas kelti Lenino perlaidojimo klausimą. "Reikia įvykdyti jo asmeninę valią - palaidoti, kaip prašė, žemėje..., (bet) dabar daug kitų problemų", - sakė S.Mironovas.

Leninas mirė 1924 metų sausio 21 dieną. Sovietų vadovybės sprendimu jo kūnas buvo balzamuotas ir paguldytas Raudonojoje aikštėje, Mauzoliejuje.

Po Josifo Stalino mirties 1953 metais jo kūnas irgi buvo perkeltas į mauzoliejų, bet po kelių metų, demaskavus ir pasmerkus asmenybės kultą, palaidotas prie Kremliaus sienos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.