aA
Europos Sąjunga (ES) netrukus pradės derybas su Kroatija dėl narystės organizacijoje. Tai pirmadienį Liuksemburge pareiškė ES diplomatai.
Europos Sąjunga, ES
Europos Sąjunga, ES
© Corbis/Scanpix
Prieš tai "žalią šviesą" deryboms davė Hagos karo nusikaltėlių tribunolo vyriausioji prokurorė Carla del Ponte. Ji teigiamai įvertino vyriausybės Zagrebe pasirengimą bendradarbiauti su tribunolu. "Aš galiu patvirtinti, kad Kroatija patenkinamai reaguoja į mano reikalavimus", - teigiama jos ataskaitoje ES užsienio reikalų ministrams.

Pradžioje kovą planuota derybų pradžia paskutinę minutę buvo atidėta neribotam laikui, kai C. del Ponte apkaltino vyriausybę Zagrebe nepakankamai bendradarbiaujant su tribunolu. Ji pirmiausiai skundėsi, kad Kroatijos žinybos nesuima karo nusikaltėlio, buvusio generolo Ante Gotovina. Bendradarbiavimas su teismu yra sąlyga deryboms pradėti. "Mes galėsime nedelsiant pradėti derybas, kai tik bus išaiškintas bendradarbiavimo klausimas", - neseniai sakė ES plėtros komisaras Ollis Rehnas.

Dabar C. del Ponte ataskaitoje teigiama, kad Kroatijos vyriausybė turi politinės valios rasti A. Gotoviną, jį suimti ir išduoti. Nėra "jokių įrodymų, kad Kroatija daro ne viską, kad surastų ir suimtų A. Gotoviną". Prokurorė teigė esanti įsitikinusi, kad Kroatija bendradarbiaus su tribunolu.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.