aA
Siekiant taupyti lėšas Seimo „tvarkiečiai“ siūlo sujungti Ūkio ir Energetikos ministerijas.
Vytautas Kamblevičius, Remigijus Žemaitaitis, Rolandas Paksas
Vytautas Kamblevičius, Remigijus Žemaitaitis, Rolandas Paksas
© DELFI / Kiril Čachovskij

Parlamentarai Remigijus Žemaitaitis ir Vytautas Kamblevičius užregistravo tai numatančius Vyriausybės įstatymo pakeitimus ir Energetikos ministerijos įsteigimo įstatymo pripažinimo netekusiu galios įstatymo projektą.

„Valstiečių“ vyriausybė deklaravo, kad artimiausiu metu imsis reformų ir sujungs šias dvi ministerijas, tačiau mes iki dabar nematome jokių žingsnių. Nuoširdžiai sieksime padėti Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui ir kartu sieksime suremti pečius jungiant šias ministerijas, ypač dabar, kai yra formuojamas naujas biudžetas, todėl delsti jau nebegalima“, - sako projekto autoriai.

Jų duomenimis, darbuotojų skaičius tiek Ūkio, tiek Energetikos ministerijose tik didėjo ir didėjo. „Šiuo metu Energetikos ministerijoje dirba net du kartus daugiau, nei buvo planuota: įsteigti 98 etatai. Negana to, Energetikos ministerija 2015 m. vien tik ekspertams skyrė per 7,3 mln. eurų. Ūkio ministerija yra pasirengusi užbaigti likusius tęstinius Energetikos ministerijos darbus, nes formalus šių dviejų ministerijų atskyrimas nedavė tokio efekto, kokio buvo tikimasi“, - Seimo narys R. Žemaitaitis.

Kaip primena ELTA, Energetikos ministerija buvo įsteigta po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo. 1990 m. spalio 22 d. Vyriausybės nutarimu buvo patvirtinti Energetikos ministerijos nuostatai.

Ministerija buvo panaikinta 1997 m. gegužės 1 d., jos funkcijų vykdymas buvo perduotas Ūkio ministerijai. Energetikos ministerija buvo atkurta 2009 m. sausio 27 d., reformavus Ūkio ministeriją (ji liko atsakinga už verslą, inovacijas ir investicijas).

Tuometis Premjeras Andrius Kubilius aiškino, kad ji atkuriama, jog būtų galima pradėti didelės apimties daugiabučių gyvenamųjų namų atnaujinimo programą, užtikrinti žymiai greitesnį naujos atominės elektrinės, elektros tiltų į Lenkiją ir Švediją statybos įgyvendinimą. Jai teko atsakomybė už gamtinių dujų infrastruktūros strateginius projektus.

Energetikos ministrais buvo Leonas Vaidotas Ašmantas, Algimantas Vladas Stasiukynas, Arvydas Kostas Leščinskas, Saulius Aloyzas Bernardas Kutas, Arvydas Sekmokas, Jaroslavas Neverovičius.

Šiuo metu Energetikos ministerijai vadovauja Žygimantas Vaičiūnas.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.