aA
Opozicijos lyderis Andrius Kubilius šiandien pareiškė, kad Seimo konservatorius stebina premjero Algirdo Brazausko, jo žmonos Kristinos Brazauskienės ir „Lukoil“ atstovo Ivano Paleičiko „nervingi ir nenuoseklūs aiškinimai“ apie jų šeimų valdomas viešbučio „Crowne Plaza“ akcijas. Todėl, anot A.Kubiliaus, viskas visiems būtų aišku, jei premjeras „detaliai atskleistų visą šeimos valdomą turtą“.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius
© DELFI
„Kada ir iš ko K.Brazauskienė įsigijo akcijas, leidžiančias jai valdyti beveik 100 proc. viešbučio akcijų, kokiomis lėšomis tai buvo padaryta, kiek šiame premjero žmonos akcijų augimo procese dalyvavo „Lukoil“ atstovai?“ - klausė opozicijos lyderis.

Per Seime surengtą spaudos konferenciją, jis žurnalistams sakė, kad praėjusią savaitę K.Brazauskienė tikino, jog valdo tik 5 proc. „Crowne Plaza“ akcijų, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jai priklauso 51 proc.

Anot A.Kubiliaus, kalbėdamas painiojosi ir I.Paleičikas. Iš pradžių jis teigė, jog viešbučio akcijas iki 2001 metų valdė jo žmonos bendrovė „Vaizga“, nors „iš tiesų jai akcijos priklausė iki 2002-ųjų“. Vėliau akcijos buvo parduotos Didžiojoje Britanijoje registruotai kompanijai „Ordos Limited“.

„Žiniasklaida skelbė, kad I.Paleičikas ir toliau atstovavo šiai kompanijai viešbučio valdyboje. Tikėtina, kad „Ordos Limited“ buvo tik būdas paslėpti tikruosius akcijų šeimininkus, tai yra Paleičikų šeimą“, - sakė A.Kubilius.

Parlamentaro teigimu, „I.Paleičikas nenori prisiminti, kad 1999-2000 metais „Lukoil“ norėjo parklupdyti Vyriausybę, blokuodama naftos tiekimą „Mažeikių naftai“. „Sunku tikėtis, kad „Lukoil“ pripažintų faktą, kad 1999-2001 metais elgėsi įžūliai, agresyviai ir neteisingai“, - sakė A.Kubilius.

Tokias jo kalbas Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas pavadino, „ne visai kultūringomis ir įžeidžiančiomis replikomis premjero A.Brazausko atžvilgiu, bandant pridengti nesėkmingą, o galbūt ir nusikalstamą „Mažeikių naftos“ pardavimą konservatorių valdymo laikais“.

„Aš manau, kad A.Kubilius suras savyje vyriškų jėgų spręsti klausimams bendrai, o neužsipuldinėti ir „kaip kaimo šunes loti viens ant kito“, - sakė J.Olekas.

Praėjusią savaitę A.Brazauskas pranešė, kad jo žmona su sūnumi valdo 99 proc. viešbučio „Crowne Plaza“ akcijų.

A.Kubilius praėjusį ketvirtadienį mėgino nušalinti premjerą nuo bendrovės „Mažeikių nafta" pirkimo-pardavimo proceso teigdamas, kad „Lukoil Baltija“ generalinio direktoriaus I.Paleičiko žmonos valdytos "Crown Plaza" viešbučio akcijos buvo perleistos A.Brazausko žmonai už pažadą „Mažeikių naftą" parduoti „Lukoil".

Tuo atveju, jeigu dalis „Crown Plaza" akcijų būtų vis dar priklausę I.Paleičiko žmonai, A.Kubiliaus teigimu, premjero ir „Lukoil" vadovo interesai būtų „labai panašūs ir kiltų klausimas dėl interesų konflikto".

Todėl konservatoriai kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), prašydami šį klausimą išnagrinėti. Prašoma išsiaiškinti, ar partnerystė su I. Paleičiku bei su juo susijusiomis įmonėmis buvo naudinga asmeniškai K.Brazauskienei plėtojant "Crown Plaza" viešbučio verslą.

Taip pat, ar I. Paleičikas, "Lukoil" ar kitos su juo susijusios bendrovės yra prisidėjusios gaunant paskolas buvusiai bei dabar numatytai viešbučio rekonstrukcijai ir plėtrai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.