aA
Lietuva, atlaikiusi spaudimą ir kruopščiai ištyrusi Rusijos naikintuvo "Su-27" avarijos aplinkybes, pasirodė kaip atsakinga valstybė, norinti palaikyti garbingus santykius su kaimyne.
Naikintuvo Su-27 avarijos vieta
Naikintuvo Su-27 avarijos vieta
© ELTA (A.Koroliovo nuotr.)
Taip interviu Lietuvos televizijos laidai "Savaitė" teigė prezidentas Valdas Adamkus, vertindamas baigiamą katastrofos tyrimą.

"Džiaugiuosi, kad Lietuvos pusė neskubino to reikalo, atsispyrė bet kokiems spaudimams. Tikriausiai prieisime arčiau tiesos eidami šituo keliu, nei būtume turėję savotiškus reikalavimus", - teigė šalies vadovas.

Pasak jo, Rusijos veiksmai po nelaimės - "nuolat keičiant pareiškimus, išeinant su tam tikrais reikalavimais, skubinant visą reikalą, paskutiniu metu vėl iškeliant naujus faktus, kurie neatitiko pirminių pasisakymų", didelio pasitikėjimo nesukėlė.

Savo ruožtu Lietuva, atsižvelgusi į visus žmogiškuosius faktorius, esą pasirodė kaip "atsakinga ir kultūringa".

"Net turėdama nelabai tikslios informacijos, neapkaltino, nenutraukė visko, neatsisakė kalbėti ir tirti toliau, - kalbėjo prezidentas. - Tai parodė tam tikrą mūsų kultūros laipsnį, o svarbiausia - nuoširdų norą palaikyti normalius garbingus santykius su valstybe, kuri kaip bebūtų, pažeidė Lietuvos interesus".

ELTA primena, jog naikintuvo avarijos priežastis tirianti tarpžinybinė komisija pradeda rašyti beveik tris savaites trunkančio tyrimo išvadas. Tikimasi, kad krašto apsaugos ministrą Gediminą Kirkilą jos pasieks iki savaitės pabaigos.

Rusijos įgaliotas atstovas generolas majoras Sergejus Bainetovas ketina pirmadienį perduoti tarpžinybinei komisijai dar du dokumentus, susijusius su orlaivio identifikaciniu numeriu ir Kaliningrade esančių radarų užfiksuotais duomenimis.

Su-27, ginkluotas keturiomis "oras-oras" tipo kovinėmis raketomis ir patranka, rugsėjo 15 dieną sudužo Šakių rajone. Pilotui majorui Valerijui Trojanovui pavyko saugiai katapultuotis.

Po incidento buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto sienos kirtimo, o lakūnui pareikšti įtarimai dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo ir skirtas namų areštas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.