aA
Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris ir jo patarėjai pirmadienį paneigė vieno Vokietijos laikraščio paskelbtą pranešimą, esą „iškankinta“ Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May per vakarienę Briuselyje praėjusią savaitę maldavo jo pagalbos dėl į aklavietę patekusių „Brexit“ derybų.
J. C. Junckeris paneigė vokiečių laikraščio pranešimą apie vakarienę su Th. May
© AFP / Scanpix

Vokietijos dienraštis „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ (FAZ) parašė, kad Th. May „maldavo“ J.-C. Junckerio pagalbos derybose, perspėjo europiečius apie didžiulę politinę riziką, kurią prisiėmė savo šalyje agituodama prieš „kietą „Brexit“, ir prašė dvejų metų pereinamojo laikotarpio.

Tame straipsnyje, kuriame nebuvo cituojami jokie šaltiniai, sakoma, kad britų premjerė per vakarienę su EK pirmininku atrodė „iškankinta“, „išsigandusi“ ir „nusivylusi“. Jame teigiama, kad Th. May susitiko su J.-C. Junckeriu likus kelioms dienoms iki ES viršūnių susitikimo, per kurį Bendrijos lyderiai padovanojo Britanijos premjerei nedidelę pergalę sutikdami pradėti pasirengimą kitam derybų etapui.

Sekmadienį išspausdintame straipsnyje sakoma, jog EK pirmininkas vėliau savo kolegoms sakė, kad Th. May buvo nusivylusi dėl vidinių kovų savo partijoje ir atrodė lyg būtų nemiegojusi visą naktį – moters paakiai buvo „pajuodę“.

Tame pačiame laikraštyje pasirodžiusi informacija iš gegužę įvykusio privataus Th. May susitikimo su EK vadovu išprovokavo diplomatinį ginčą, todėl dabar J.-C. Junckeris, jo dešinioji ranka Martinas Selmayras ir EK vadovo atstovas skubėjo paneigti šį FAZ straipsnį.

J.-C. Junckeris britų transliuotojui BBC sakė, kad buvo „sukrėstas“, ką parašė FAZ, ir tvirtino, kad tame straipsnyje „nėra tiesos“.

„Tai buvo geras susitikimas. Ji nebuvo nei pavargusi, nei sugniuždyta“, – kiek vėliau Strasbūre sakė J.-C. Junckeris.

Jo kabineto vadovas M. Selmayras, taip pat dalyvavęs minėtame susitikime su Th. May, socialiniame tinkle „Twitter“ irgi paneigė FAZ pranešimą.

„Neigiu, kad: 1) mes tai nutekinome; 2) J.-C. Junckeris kada nors yra taip pasakęs; 3) mes baudžiame už „Brexit“, – parašė jis. – Tai yra mėginimas apšmeižti ES pusę ir jai pakenkti.“

Įtempta atmosfera

Šį pranešimą M. Selmayras parašė po to, kai buvęs Th. May štabo vadas Nickas Timothy tviteryje jį apkaltino nutekinus informaciją apie minėtą susitikimą ir pavadino tai „priminimu, kad kai kas Briuselyje nenori jokio susitarimo arba nori baudžiamojo (susitarimo)“.

M. Selmayras, buvęs Europos Centrinio Banko pareigūnas iš Vokietijos, yra įtakingas asmuo Briuselyje. Jis yra laikomas patyrusiu įvaizdžio specialistu, ir daugelis mano, kad jis yra konservatyvaus Frakfurto dienraščio FAZ šaltinis.

Tai buvo naujausias informacijos nutekinimas, pabrėžiantis įtemptą „Brexit“ derybų atmosferą. Dėl lėtos pažangos derybose, ypač dėl Britanijos finansinių įsipareigojimų, būgštaujama, kad 2019-ųjų kovą Bendriją paliekanti šalis gali likti be jokio susitarimo, o tai sukeltų ekonominį ir teisinį chaosą.

Th. May susiduria su nesutarimais savo pačios vyriausybėje, o griežto kurso „Brexit“ šalininkai naudojasi kiekviena galimybe pademonstruoti Briuselį kaip nenuoširdų ar kerštingą derybininką.

EK atstovas spaudai Margaritis Schinas savo ruožtu apkaltino neįvardytus asmenis bandant „baksnoti į mus siekiant tarnauti savo pačių politinėms programoms, savo pačių politiniams prioritetams ar net kenkiant mūsų derybų pozicijai“.

„Pirmininkas J.-C. Junckeris niekada nebūtų pavartojęs tokių žodžių, kokie jam buvo priskirti, ir niekada nebūtų pasakęs nieko panašaus. Niekada nebaudėme už „Brexit“; visuose lygiuose daugybę kartų sakėme, kad siekiame teisingo susitarimo“, – teigė jis per eilinę spaudos konferenciją.

Tuo tarpu gegužę po Th. May ir J.-C. Junckerio susitikimo ginčas kilo, kai FAZ pranešė, jog EK pirmininkas po vakarienės su Britanijos premjere išvyko „10 kartų skeptiškiau nusiteikęs“ dėl „Brexit“ susitarimo perspektyvų ir neva sakė Vokietijos kanclerei Angelai Merkel, kad Th. May buvo „kitoje galaktikoje“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį perspėjo Londoną, kad susitarimas dėl vieno svarbiausių Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES sutarties klausimų yra vis dar „nutolęs“.

Dėl to Britanijos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Davidas Davisas pirmadienį atvyko į Paryžių.

BNS
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.