aA
Vašingtonas šeštadienį sustiprino spėliones apie kitą karo su terorizmu etapą, kartu įspėdamas, jog Europa gali likti šio karo nuošalyje, jeigu nesugebės sumažinti savo karinių pajėgumų atsilikimo nuo Jungtinių Valstijų.
Joint Strike Fighter
JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas Paulas Wolfowitzas saugumo konferencijoje Miunchene teigė, jog 19 valstybių NATO aljansas privalo priimti naujus iššūkius, kuriuos metė rugsėjo 11 dienos teroristiniai išpuoliai Jungtinėse Valstijose, ir prisitaikyti karui su terorizmu.

Tačiau jis pažymėjo, jog ateityje karo su terorizmu misijoms prireiks "lanksčių koalicijų", o ne vieno aljanso.

Buvęs JAV gynybos sekretorius Williamas Cohenas buvo dar konkretesnis ir pareiškė, jog Vašingtonas jausis vis mažiau įsipareigojęs konsultuoti savo NATO sąjungininkes, kuo labiau jos atsiliks karinių pajėgumų srityje.

"Mes privalome sumažinti atsiradusį didelį skirtumą ir padaryti tai kaip galima greičiau", - sakė jis susitikime Miunchene dalyvaujantiems gynybos vadovams ir ekspertams iš 43 šalių. Šią nuomonę pakartojo daugelis konferencijos dalyvių.

Susirūpinimas dėl to, ką NATO generalinis sekretorius George'as Robertsonas neseniai pavadino Europos "karinės nykštukės" statusu, šeštadienį dar labiau išaugo, kai JAV pareigūnai užsiminė, jog pirmadienį šalies prezidentas George'as W.Bushas ketina paraginti Kongresą per kitus penkerius metus padidinti gynybos išlaidas 120 milijardų dolerių (480 milijardų litų).

Analitikų teigimu, JAV kietosios linijos šalininkai, tokie kaip P.Wolfowitzas, siekia pasinaudoti po rugsėjo 11 dienos susidariusia politine proga ir suduoti smūgį Bagdadui.

Kiek vėliau paklaustas ar jam nekelia susirūpinimo tai, jog JAV partnerės Europoje gali neparemti naujo karo, P.Wolfowitzas atsakė: "Mes dar nepriėmėme jokio sprendimo, kur kryps mūsų kampanija, tačiau prezidentas aiškiai nurodė, kur yra problemų".

Per kasmet rengiamą strateginių klausimų diskusiją Bavarijos sostinėje buvo imtasi ypatingų saugumo priemonių. Policijos pareigūnai ir sunkvežimiai su vandens patrankomis atitvėrė gatvės už kelių kvartalų nuo "Bayerischer Hof" viešbučio, kuriame jau antrą dieną vyksta konferencija.

Daugiau kaip 4 tūkst. karo priešininkų, nepaisydami draudimo mieste rengti demonstracijas, pamėgino surengti protesto akciją centrinėje aikštėje.

Tačiau jie buvo išsklaidyti policijos pareigūnų.

Apie 800 protestuotojų pamėginus kiek vėliau sugrįžti į aikštę, policija sulaikė 160 asmenų.

Pasak pareigūnų, jie taip pat areštavo 45 demonstrantus, norėjusius įvažiuoti į Miuncheną ir prisijungti prie protesto akcijų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.