aA
Pentagonas jau ėmė įgyvendinti naują projektą, susijusį su ypač pažangių, operatyviai bet kuriai pasaulio valstybei smūgį suduoti pajėgių raketų paleidimo sistemomis. Apie tai per Rusijos ir Kinijos susitikimą priešraketinės gynybos klausimais pareiškė Rusijos gynybos ministerijos atstovas Aleksandras Jemeljanovas, skelbia „RIA Novosti“.
Rusija teigia, kad JAV kuria itin pavojingus ginklus
© Reuters / Scanpix

Ministerijos atstovo teigimu, su šiomis sistemomis siejamos užduotys yra analogiškos strateginiams branduoliniams ginklams keliamiems reikalavimams. A. Jemeljanovas atkreipė dėmesį, kad Jungtinės Valstijos yra pajėgios suduoti galingą smūgį Rusijos ir Kinijos strateginių branduolinių pajėgų objektams.

Oficialus pareigūnas taip pat pridūrė, kad šie Pentagono veiksmai tik dar labiau patvirtina Vašingtono nusiteikimą suardyti pasaulyje nusistovėjusią jėgų pusiausvyrą.

Staigaus globalaus smūgio (PGS; angl. – Prompt Global Strike) principu pagrįstos sistemos yra nebranduoliniai, preciziškai taiklūs kompleksai, leidžiantys ypač operatyviai (t.y. per 60 minučių nuo sprendimo priėmimo) suduoti smūgį į bet kurioje pasaulio šalyje esantį taikinį.

PGS sistemos kol kas siejamos su balistinių raketų nebranduolinėmis kovinėmis galvutėmis ir hipergarsinėmis sparnuotosiomis raketomis. Ateityje numatoma eksploatuoti ir orbitines kinetines sistemas, leidžiančias pasiekti itin didelį greitį ir tiksliai nusitaikyti į taikinį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.