aA
DELFI, bendradarbiaudamas su Lietuvos policija, pradeda kasmetinį pasakojimų ciklą „Metų seklys“, kuriame šalies kriminalistai atskleidžia, kaip tyrė sudėtingiausias bylas. Šiandien - pasakojimas apie tai, kaip Alytaus apskrities pareigūnai demaskavo grupuotę, suklastojusią tūkstančius receptų ir visoje Lietuvoje supirkinėjusią vaistus, kurių sudėtyje yra narkotinių medžiagų.
Metų seklys: gauja suklastojo tūkstančius receptų ir įsigijo 70 000 „Xanax“ tablečių
© Alytaus apskr. VPK

Dar 2016 metų pavasarį Alytaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate buvo registruojami pirmieji pranešimai apie galimai suklastotų receptų panaudojimą. Su suklastotais receptais buvo įsigyjamas (arba bandoma įsigyti) receptinis vaistas „Xanax“, kurio sudėtyje yra narkotinių ar psichotropinių medžiagų.

Alytaus apskrities policijos pareigūnai sako, jog būtina atkreipti visuomenės dėmesį į tai, jog „Xanax“ priklauso nervų sistemą veikiančių vaistų grupei, o jos veiklioji medžiaga – alprazolamas, yra įtraukta į psichotropinių medžiagų sąrašą. Nedideliu šios medžiagos kiekiu laikoma iki 0,01 g, dideliu – iki 0,12 g, labai dideliu – 0,5 g. Skaičiuojant šiuos kiekius „Xanax 1 mg“ tabletėmis, atitinkamai būtų: nedidelis kiekis – 10 tab., didelis – 120 tab., labai didelis – 500 tab.

Pažymėtina, kad LR baudžiamojo kodekso 260 str. 3 d. nurodyta, kad „tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno, siuntė, pardavė ar kitaip platino labai didelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų, baudžiamas laisvės atėmimu nuo dešimties iki penkiolikos metų“.

Pirmieji bandymai panaudoti klastotes

Pagal gautus pranešimus ir gautą informaciją Alytaus pareigūnai pradėjo kelis ikiteisminius tyrimus dėl dokumentų klastojimo ir jų panaudojimo bei neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti.

Atliekant veiksmus viename iš šių tyrimų, Alytuje veikiančioje vaistinėje pareigūnai sulaikė Kauno miesto gyventoją, kuri bandė įsigyti vaisto „Xanax“ pateikdama vaistininkei suklastotą receptą. Sulaikytoji apklausos metu tikino, kad receptą įsigijo vienoje iš Kauno turgaviečių iš nepažįstamo asmens ir daugiau nieko nežino. Tačiau remiantis faktinėmis aplinkybėmis ir gautais pirminiais duomenimis galima buvo daryti prielaidą, kad tai tik siūlo galas, vedantis prie žymiai platesnio masto nusikaltimų.

Aiškėja grupuotės taktika

Įvertinus situaciją ikiteisminiai tyrimai buvo sujungti ir tolesnis tyrimas perduotas Alytaus Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriui. Pareigūnai atliko išsamią turimos ir naujai gautos informacijos analizę. Paaiškėjo, kad galimai veikia ne atskiri, tarpusavyje nesusiję asmenys, o jų grupė, turinti koordinatorių ir aiškią nusikalstamos veiklos kryptį – neteisėtu būdu įsigyti kuo daugiau vaisto „Xanax“.

Alytaus pareigūnai per rekordiškai trumpą laiką nustatė preliminarią nusikalstamos organizuotos grupės sudėtį ir jos narių nusikalstamos veiklos algoritmą. Grupuotės nariai, turėdami iš anksto paruoštus suklastotus vaistų receptus, po 2-3 kartus per savaitę, automobiliais vykdavo į skirtingus Lietuvos regionus, kur įvairiose vaistinėse įsigydavo tūkstančius psichotropinių vaistų „Xanax“ tablečių. O už „komandiruotes“ nelegaliems pirkėjams buvo kompensuojamos kelionės išlaidos ir mokami „komisiniai“ už nupirktus vaistus. Nelegalūs pirkėjai pargabentus vaistus pristatydavo organizatoriui, Kauno rajono gyventojui, teistam už nužudymą ir ne kartą teistam už kitus nusikaltimus.

Grupuotei talkino vaistininkas

Pareigūnai išsiaiškino, kad minėtai grupei asmenų gali aktyviai talkinti ir kai kurių oficialiai veikiančių vaistinių darbuotojai. Įvertindami šias aplinkybes tyrėjai kreipėsi į pagrindinių vaistinių tinklų centrines būstines dėl informacijos apie įtarimus sukėlusius receptus ir psichotropinio vaisto „Xanax“ pardavimus. Pareigūnams buvo pateikta daugiau nei 10 000 receptų, išrašytų vaistui „Xanax“.

Pareigūnai išaiškino daugybę suklastotų receptų, identifikavo gydytojų spaudų, parašų klastotes ir surašytus išgalvotus pacientų duomenis. Pareigūnai taip pat nustatė, kad buvo panaudoti įvairiuose Lietuvos miestuose dirbančių gydytojų duomenys (vardas, pavardė, spaudo numeris).

Alytaus kriminalistams, išanalizavus ir susisteminus tūkstančius iš daugelio visoje Lietuvoje veikiančių vaistinių tinklų gautus įtartinus receptus, buvo išskirtos devynios didelės sąlyginės receptų grupės, besiskiriančios klastojimo požymiais.

Nustatyta, kad šioje nusikalstamoje veikloje dalyvavę asmenys įgijo daugiau nei 70 tūkstančių receptinio vaisto „Xanax“ tablečių. Tokiame kiekyje tablečių esantis veikliosios medžiagos – alprazolamo kiekis viršija daugiau nei 141 kartą teisės aktuose nustatytą labai didelio psichotropinės medžiagos kiekio ribą.

Policijos operacija ir sulaikymai

Nustačius paminėtas aplinkybes pareigūnams teko priimti sunkų sprendimą. Pirma, siekiant nustatyti tolimesnį vaisto „Xanax“ nelegalų judėjimą ir su tuo susijusius asmenis, pareigūnai galėjo tęsti tyrimą ir leisti asmenims toliau nelegaliai įsigyti milžiniškus kiekius psichotropinių vaistų. Antra, siekiant užkardyti tolimesnį sunkių ir labai sunkių nusikaltimų darymą, sulaikyti su įkalčiais jau nustatytą asmenų grupę. Pritarus prokurorui buvo pasirinktas pastarasis sprendimas.

Priėmus sprendimą, 2016 m. liepos mėnesio pradžioje buvo operatyviai surengta policijos operacija ir vienu metu Alytaus bei Kauno apskrityse (įtariamųjų gyvenamosiose vietose, vaistinėse) pareigūnai atliko daugybę kratų ir kitų svarbių procesinių veiksmų.

Alytaus kriminalistai policijos operacijos metu sulaikė pagrindinį įtariamąjį – nusikalstamos grupuotės organizatorių. Įtariamasis sulaikytas su įkalčiais prie vienos iš Prienų rajone esančių vaistinių. Pas jį buvo rasta 2200 vnt. tablečių (t. y. 22 pakuotės po 100 tablečių) receptinio vaisto „Xanax“, kurio vienos pakuotės kaina siekia net 27 eurus, taip pat rasti 36 vnt. spaudų klastočių su gydytojų duomenimis. Sulaikyto asmens gyvenamojoje vietoje rasta „Xanax“ tablečių ir pusiau automatinis karabinas „TOZ-21-1“ su pašalinta buože.

Nusikalstamos grupuotės organizatorius buvo suimtas 3 mėn., vėliau suėmimas buvo pratęstas dar 3 mėn.

Policijos operacijos metu taip pat savo darbo vietoje buvo sulaikyta vienos vaistinės vadovė, kuri ką tik buvo neteisėtai pardavusi 2200 tablečių vaisto „Xanax“ (primename, jog šių vaistų sudėtyje yra labai didelis kiekis psichotropinės medžiagos – alprazolamo). Vaistinės vadovei pareikšti įtarimai dėl neteisėto labai didelio kiekio psichotropinių medžiagų, leidžiamų vartoti medicinos tikslams (diazepamo, bromazepamo, medazepamo, klonazepamo, zolpidemo ir kt.), platinimo pažeidžiant nustatytą tvarką. Vaistinės vadovė taip pat įtariama su bendrininkais suklastojusi ir laikiusi 490 receptų, pagal kuriuos buvo parduodami turintys narkotinių ar psichotropinių medžiagų vaistai ir kiti vaistai, kuriems būtinas gydytojo receptas.

Kratos metu vaistinėje rasta daugiau nei 850 tuščių receptų su prisegtais vaistų pardavimo kvitais, 60 neužpildytų receptų su suklastotais gydytojų spaudais ir parašais, 96 pakuotės psichotropinio vaisto „Lorafen“, 17 vnt. piliečių vaistų pasų, asmens tapatybės kortelių.

Kito grupuotės nario namuose ir automobilyje rasta daugiau nei 500 receptų blankų, tarp kurių 37 – su suklastotais gydytojų spaudais, 840 tablečių „Xanax“, augalinės kilmės medžiagos bei dujinis pistoletas su dėtuve.

Iš viso įtarimai buvo pareikšti 7 asmenims dėl 11 nusikalstamų veikų, o sprendimai dar dėl trijų asmenų, galimai dalyvavusių šios nusikalstamos grupuotės veikloje, veiksmų kvalifikavimo ir galimo jų patraukimo baudžiamojon atsakomybėn bus priimti artimiausiu metu.

Patikrinta 55 vaistinių veikla

Tyrimo metu Alytaus pareigūnai aktyviai bendradarbiavo su prokuratūros ir kitų policijos įstaigų pareigūnais, Teritorinėmis ligonių kasomis, Valstybine vaistų kontrolės tarnyba prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybine akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos. Įstaigos geranoriškai konsultavo policijos tyrėjus specifiniais klausimais, pateikė daug reikšmingos tyrimui informacijos.

Pažymėtina, kad Alytaus kriminalistų atliekamo tyrimo metu, atitinkamos institucijos pagal pareigūnų pateiktą informaciją patikrino 55 vaistines. Trylikoje iš jų buvo nustatyta įvairių trūkumų, keturiose – nustatyti pažeidimai, kurie gali kelti pavojų gyventojų sveikatai, o vienos vaistinės veiklos licencija buvo sustabdyta, dviem atvejais – skirtos baudos, dar vienu atveju – medžiaga dėl rastų pažeidimų perduota prokuratūrai. Taip pat buvo patikrinta nemažai gydymo įstaigų ir jose dirbančių gydytojų veikla bei jų veiksmai išrašant pacientams receptus vaistams, kurie savo sudėtyje turi narkotinių ir psichotropinių medžiagų. Patikrinimų metu nustatyta nemažai įvairių pažeidimų, dėl kurių įspėti gydymo įstaigų vadovai, jiems pateiktos atitinkamos rekomendacijos.

Apibendrinant galima tvirtai teigti, kad Alytaus pareigūnų įžvalgumo, profesionalumo, analitinio mąstymo dėka buvo išaiškinta gerai organizuota, konspiratyvi asmenų grupė ir užkardyta jos tolimesnė nusikalstama veikla – į nelegalią rinką psichotropinių medžiagų tiekimas – tuo pačiu apsaugotos pagrindinės visuomenės vertybės – žmogaus sveikata ir gyvybė.

Tyrimas tęsiamas.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 23 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.