aA
Japonijai ir Rusijai šeštadienį nepavyko pasiekti pažangos sprendžiant ilgametį teritorinį ginčą, tačiau antrojo pasaulinio karo priešininkės susitarė sutelkti pajėgas užkertant kelią bei kovojant su "tarptautiniu terorizmu".
Naujoji Japonijos užsienio reikalų ministrė Yoriko Kawaguchi su vizito atvykusiu kolega iš Rusijos Igoriu Ivanovu aptarė kelis klausimus, įskaitant skausmingą teritorinį ginčą, prasidėjusį dar Antrojo pasaulinio karo pabaigoje, pranešė japonų pareigūnai.

Po tris valandas šeštadienį trukusio susitikimo Y.Kawaguchi ir I.Ivanovas pasirašė bendrą pareiškimą, kuriame Rusija ir Japonija susitarė suvienyti jėgas užkertant kelią ir naikinant "tarptautinį terorizmą".

Pareiškime sakoma, kad abi šalys pasižada imtis priemonių ir neleisti į "teroristų" rankas patekti medžiagoms bei technologijoms, susijusioms su branduoliniais, bakteriologiniais ar cheminiais ginklais.

Abu ministrai taip pat pažadėjo padėti atstatyti karo nuniokotą Afganistaną, sakoma pareiškime.

Pasak Japonijos pareigūnų, abiejų šalių ministrai nesugebėjo sušvelninti nesutarimų dėl keturių salų, esančių šalia labiausiai į šiaurę nutolusios Japonijos Hokaido salos, priklausomybės.

"Abi šalys susitarė tęsti dialogą teritoriniais klausimais", - sakė vienas pareigūnas.

Jo teigimu, Y.Kawaguchi ir I.Ivanovas šeštadienio susitikimą užbaigė susitarimu kovo mėnesį surengti viceministrų derybas, kuriose bus vėl mėginama išspręsti teritorinį ginčą.

Japonija atsisako su Rusija sudaryti Antrojo pasaulinio karo taikos sutartį ar suteikti didesnę ekonominę paramą, kol Maskva nepripažins Japonijos suverenumo keturiose nedidelėse salose, kurias sovietų Raudonoji armija užėmė paskutinėmis karo dienomis.

Tokijas nori, kad Maskva sugrąžintų salas, Japonijoje vadinamas "šiaurinėmis teritorijomis, o Rusijoje - pietų Kurilais.

Ginčas dėl salų, kurios yra už tūkstančio kilometrų į šiaurę nuo Tokijo ir yra mažai strategiškai ar ekonomiškai reikšmingos, abiejose šalyse kelia daug karštų ginčų ir nacionalistai yra pasirengę pulti bet kurį vadovą, nusprendusį padaryti nuolaidų.

1997 metais Rusijos prezidento Vladimiro Putino pirmtakas Borisas Jelcinas ir to meto japonų premjeras Ryutaro Hashimoto pažadėjo siekti sudaryti taikos sutartį iki 2000 metų pabaigos, tačiau nuo to laiko nepasiekta jokios apčiuopiamos pažangos.

1956 metų Bendroje Japonijos ir Sovietų Sąjungos deklaracijoje Maskva sutiko perduoti dvi salas ir pažadėjo aptarti likusių dviejų likimą, kai bus pasirašyta taikos sutartis. Tačiau ji atšaukė susitarimą, kai 1960 metais Japonija su Jungtinėmis Valstijomis pasirašė saugumo sutartį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.