aA
Šeštadienį visas Amsterdamas išpuoštas oranžine spalva - Olandijos sosto įpėdinis Willemas-Alexanderis ves argentinietę, dėl kurios tėvo praeities ši santuoka yra viena iš daugelio prieštaringai vertinamų Nyderlandų karališkųjų asmenų sąjungų.
Maxima Zorreguieta už karalienės Beatrix vyriausiojo sūnaus ištekės prieš 600 metų pastatytoje bažnyčioje "Nieuwe Kerk", esančioje netoli karališkųjų rūmų Katedros aikštėje.

Olandijos karališkieji asmenys dažnai susilaukdavo prieštaringų vertinimų dėl savo sutuoktinių. Visuomenės pasipiktinimas lydėjo Willemo-Alexanderio senelės Julianos vedybas su Vokietijoje gimusiu Bernhardu 1937 metais, kai Vokietijoje viešpatavo nacizmas.

Ne ką geriau buvo sutiktos Julianos dukters Beatrix jungtuvės 1966-aisiais - ji ištekėjo už Vokietijos diplomato Clauso von Amsbergo, kuris Antrojo pasaulinio karo metais kariavo už savo šalį.

Į Willemo-Alexanderio vestuves pakviesta 1 750 svečių, tačiau Maximos tėvų tarp jų nebus. Nuotakos tėvas Jorge (Chorchė) kilus ažiotažui dėl jo praeities paskelbė, kad jis ir jo žmona į vestuves neatvyks.

1976-1983 metais, kai Argentiną valdė karinė diktatūra ir buvo nužudyta ar be žinios dingo iki 30 tūkst. žmonių, J.Zorreguieta buvo žemės ūkio ministras.

Atslūgus nepasitenkinimo bangai, kuri kilo kovo mėnesį paskelbus apie Nyderlandų sosto įpėdinio sužadėtuves, olandai pradėjo palankiau vertinti elegantiškąją ir energingąją Maximą - buvusią Niujorko banko investicijų ekspertę, kuri Orano princą sutiko per vakarėlį Sevilijoje.

"Esu lotynė ir tokia liksiu. Šoku ir šoksiu. Dainuosiu toliau", - praėjusią savaitę sakė ji interviu televizijai.

MAXIMOS MANIJA

30-metė Maxima įgijo Olandijos pilietybę, išmoko gerai kalbėti olandiškai ir šypsojosi per visą varginančią jos pristatymo kelionę po Olandiją praėjusiais metais. Ji važinėjosi dviračiu pilant lietui, sėdėjo ispanų kalbos pamokoje ir lankėsi Antrojo pasaulinio karo laikų pabėgėlių stovykloje, benamių centruose bei gatvės turguose.

Ekonomiką studijavusi šviesiaplaukė būsimoji nuotaka beveik užtemdė savo princą, kurio pomėgis alui ir vakarėliams anksčiau duodavo nemažai peno paskalų skyreliams. Tačiau Willemas-Alexanderis daugybe oficialių pasirodymų ir darbu vandentvarkos organizacijose sugebėjo pakeisti savo įvaizdį.

Maximos manija taip pat nutildė jokių tabu nepaisančias kalbas apie olandų monarchiją, kurios kilo 2000 metų pavasarį valdančiosios koalicijos nariams pasiūlius monarchą pakeisti renkamu valstybės vadovu.

Karalienė Beatrix, kuri Julianą pakeitė 1980 metais, aktyviai dalyvauja formuojant naujas vyriausybes. Ji kas savaitę susitinka su premjeru, nagrinėja ir pasirašo valstybinius dokumentus, priima parlamento narius.

Žemės ūkio ministras Laurensas Janas Brinkhorstas pernai balandžio mėnesį pareiškė, kad monarchas neturi vaidinti jokio politinio vaidmens. Beje, ministro duktė tuo metu rengėsi ištekėti už karalienės jauniausiojo sūnaus princo Constantijno.

Trečiasis Beatrix sūnus princas Johanas Friso yra viengungis. Pavargęs nuo spėlionių apie jo seksualinę orientaciją pernai jis žengė neįprastą žingsnį - viešai pareiškė nesąs gėjus.

Constantijnas ir jo žmona Laurentien gegužės mėnesį susituokė Hagoje, kaip ir daugelis Nyderlandų karališkųjų asmenų.

34 metų Willemas-Alexanderis pasekė savo motinos pavyzdžiu, kuri sulaužė tradiciją ir tuokėsi sostinėje.

Per princo vestuves miesto gatvėse patruliuos maždaug 6 tūkst.policininkų, kad būtų išvengta Beatrix vestuves ir karūnaciją temdžiusių demonstracijų ir smurto.

Pora iš pradžių dalyvaus civilinėje ceremonijoje, o paskui ištars "taip" pagal protestantų apeigas. Jie priklaups ant klaupto, kuris buvo specialiai pagamintas karalienės Wilhelminos ir Vokietijos princo Hendriko vestuvėms 1901 metais.

AUKSINĖ KARIETA

Po ceremonijos bažnyčioje naujavedžiai sostinės gatvėmis važiuos prieš 104 metus pagaminta arklių traukiama auksine karieta, kurią į sostą žengusiai Wilhelminai padovanojo Amsterdamo miestas.

Willemas-Alexanderis tradiciškai veda užsienietę. Olandijos karališkieji asmenys pastaruosius 200 metų tuokėsi su vokiečiais ir rusais, bet nė karto - su savo tautiečiais.

Vestuvės žiemą taip pat yra įprastas reiškinys.

Pirmųjų Olandijos karališkųjų vestuvių naujajame tūkstantmetyje tiesioginę transliaciją per televiziją stebės milijonai žmonių, tarp kurių bus ir Maximos tėvai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.