aA
Ketvirtadienio vakare daugelis Panevėžio Dainavos gatvės 10-uoju numeriu pažymėtame name gyvenančių žmonių staiga ėmė blogai jaustis. Jie pradėjo kimti, dusti, kosėti ir vemti. Kai kurių aukštų gyventojai pajuto keistus dūmų, stiprios rūgšties kvapus.
Vieni žmonės išbėgo į kiemą, prieš tai paskambinę policijos pareigūnams. Kiti dūstantiems vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms kvietė medikus.

Atskubėję greitosios pagalbos gydytojai patys pajuto graužimą gerklėje, ėmė dusti. Vienai medikei ėmė tirpti lūpos, ji užkimo.

Apie incidentą buvo pranešta Civilinės saugos tarnyboms, Visuomenės sveikatos centro vadovui, savivaldybės tarnautojams.

Visuomenės sveikatos centro vadovas Alfonsas Žobakas gyventojus nuramino: "Gerkite pieno, ir viskas praeis".

"Apie incidentą man buvo pranešta gal po dviejų valandų. Kai atvykau, kvapo nebesijautė. Iš policijos pareigūnų pasakojimo supratau, kad penkiaaukščio namo laiptinėje papurkšta momentinio veikimo dujų mišinio "Čeriomucha", - sakė A.Žobakas.

Gydytojo teigimu, "Čeriomucha" yra kovinė medžiaga, dujų mišinys, skirtas vaikyti demonstrantus. Dujos gali apdeginti gleivinę, lūpas, kvėpavimo takus. Įkvėpus šių dujų, užspaudžiama trachėja, žmonės pradeda kosėti. Jiems būtina įkvėpti gryno oro.

Manoma, kad laiptinėje buvo išpurkštas visas balionėlis dujų.

A.Žobakas sakė nepaėmęs oro mėginio iš laiptinės ir butų, nes viskas jau buvo išsivėdinę. Tačiau dvidešimt dviejų namo butų gyventojai visą naktį laikė atidarę savo kambarių langus ir miegojo su paltais bei striukėmis.

"Lietuvos rytas"