aA
Prezidentė Seimui teikia profesinių mokyklų reformą, kuria siekiama efektyviau naudoti valstybės lėšas, o profesinį rengimą priartinti prie ekonomikos poreikių. Pataisomis siūloma apibrėžti, kiek kartų profesinėse mokyklose galima studijuoti, gaunant valstybės finansavimą.
Profesinės mokyklos: siūloma efektyviau skirti valstybės finansavimą
© DELFI / Domantas Pipas

Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, profesinis mokslas visiškai neatitinka valstybės ir verslo poreikių. Pataisomis siūloma apibrėžti, kiek kartų už valstybės lėšas būtų galima mokytis profesinėje mokykloje. Tai priklausys nuo jau įgyto išsilavinimo.

Moksleiviai, metę studijas praėjus daugiau kaip pusmečiui po studijų pradžios, turės grąžinti pinigus. Jei pataisoms būtų pritarta, visos profesinės mokyklos būtų paverčiamos viešosiomis įstaigomis. Taip pat norima įvesti dualinį mokymą, kai mokinys mokytųsi ne tik mokykloje, bet ir realioje darbo vietoje.

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos, mokinių rengimas profesinėse mokyklose kainuoja brangiau nei aukštosiose, o dalis mokinių profesinėse mokyklose studijuoja fiktyviai, norėdami gauti socialines lengvatas.

www.lrt.lt