aA
Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude'as Junckeris trečiadienį pažadėjo kitąmet skirti ypatingą dėmesį Baltijos šalims, kai jos minės valstybingumo šimtmetį.
 Jeanas Claude‘as Junckeris
Jeanas Claude‘as Junckeris
© AFP / Scanpix

„Aš asmeniškai kreipsiu didelį dėmesį Estijai, Latvijai, Lietuvai ir Rumunijai 2018 metais, nes 2018 metai yra metai, kai šios šalys švęs savo šimtuosius gimtadienius“, – Europos Parlamente Strasbūre sakė Europos Komisijos vadovas.

Kitąmet Lietuva minės valstybės atkūrimo, Latvija ir Estija – įkūrimo šimtmetį.

„Tai yra šalys, be kurių Europa nebūtų išbaigta“, – kalbėjo J.C.Junckeris.

„Tie, kurie turi ambicijų pakeisti mūsų ateitį ir mūsų žemyną, turi žinoti mūsų istoriją, mūsų bendrą istoriją. Mano paminėtų šalių istorija taip pat yra Europos dėlionės dalis“, – pridūrė jis.

1918 metų vasario 16 dieną Lietuvos Taryba Vilniuje paskelbė „atstatanti nepriklausomą demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę su sostine Vilniuje ir tą valstybę atskirianti nuo visų valstybinių ryšių, kurie yra buvę su kitomis tautomis“.

Valstybės atkūrimo šimtmetį kitais metais mini ir Lenkija, tačiau Europos Komisijos pirmininkas savo kalboje jos nepaminėjo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.