aA
Europos Komisijos (EK) paruoštame Europos Sąjungos plėtros finansavimo projekte pasiūlyta maksimali įmanoma parama būsimųjų sąjungos narių ūkininkams, kuri neapsiriboja vien tiesioginėmis išmokomis, tvirtina ES įgaliotinis plėtrai Gunteris Verheugenas.
Europos Sąjunga
Kaip pranešė Lietuvos URM, ketvirtadienį Briuselyje vykusiame Lietuvos ambasadoriaus prie Europos Sąjungos Oskaro Jusio susitikime su G.Verheugenu, įgaliotinis teigė, jog EK pateikė optimalų naujų ES narių žemės ūkio paramos pasiūlymą.

Pasak jo, dalis ES valstybių apskritai priešinosi bet kokioms tiesioginėms išmokoms, be to, pasiūlymas dėl jų yra tik dalis viso finansinio paketo, kurį Europos Komisija siūlo būsimų ES šalių narių žemdirbiams.

EK pareigūno teigimu, be tiesioginių išmokų, Europos Komisija būsimoms narėms siūlo visavertę paramą plėtojant bendrosios žemės ūkio rinkos mechanizmus, o numatyta parama žemės ūkio plėtrai yra didesnė už skiriamą dabartinėms ES narėms.

Be to, įgaliotinis plėtrai atkreipė dėmesį į tai, kad dabartinėse ES šalyse tik dalis tam tikrus reikalavimus tenkinančių ūkininkų gauna tiesiogines išmokas, tuo tarpu EK siūlo pereinamuoju laikotarpiu mokėti tiesiogines išmokas visiems būsimų ES šalių narių žemdirbiams.

Anot G.Verheugeno, visas EK siūlomas finansinis paketas apima labai didelę paramą ūkininkams, kuri padės restruktūrizuoti Lietuvos žemės ūkį ir paruošti jį konkurencijai bendroje ES rinkoje.

EK pareigūnas pasisakė prieš šimtaprocentines tiesiogines išmokas naujų ES šalių ūkininkams nuo pat įstojimo į bendriją dienos, nes tai naujose ES narėse sustabdytų žemės ūkyje vykdomas reformas ir įtvirtintų socialinę nelygybę.

Įgaliotinio įsitikinimu, žymiai išaugusios ūkininkų pajamos viršytų kitų socialinių grupių atstovų pajamas, o tai verstų Lietuvos miestiečius grįžti į kaimą ir ilgam sustabdytų bet kokią pažangą Lietuvos žemės ūkyje.

EK projekte būsimų ES šalių narių ūkininkams siūloma skirti tik ketvirtadalį tos finansinės paramos, kurią gauna dabartinių bloko narių ūkininkai. Toks Europos Komisijos siūlymas sukėlė pasipiktinimų "audrą" valstybėse kandidatėse.

Susitikime G.Verheugenas, be kita ko, pažymėjo, kad EK visiškai supranta ir remia pastangas užtikrinti ilgalaikę finansinę paramą Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui.

Lietuvos premjeras antradienį G.Verheugenui išsiųstame laiške nedviprasmiškai paragino Europos Sąjungą skirti deramų lėšų Ignalinos atominės elektrinės uždarymui, pabrėždamas, kad tai esminė sąlyga Lietuvai apsispręsti dėl jėgainės uždarymo.

Anot A.Brazausko, Vyriausybė yra įsitikinusi, jog galutinė Ignalinos AE uždarymo data turės būti suderinta su patikimu finansavimo planu ir šalies vidaus bei tarptautiniais įsipareigojimais.

"Kad ES Ignalinos jėgainės uždarymo neremia vien tik žodžiais, demonstruoja trečiadienį paskelbtas formalus EK pasiūlymas dėl stojimo derybų finansinių klausimų, kuriame atskirai numatyta finansinė parama Ignalinos AE uždarymui", - pabrėžė įgaliotinis ES plėtrai.

EK siūlomame plane Ignalinos AE uždarymui, URM duomenimis, 2004-2006 metais numatoma skirti po 70 mln. eurų (242 mln. litų) kasmet. ES ir šalys donorės jėgainės uždarymui jau yra skyrusios 215 mln. eurų (743 mln. litų).

G.Verheugenas priėmė O.Jusio kvietimą šių metų liepos pradžioje apsilankyti Lietuvoje ir išreiškė viltį, kad Ispanijai pirmininkaujant ES, Lietuva pasieks esminę pažangą likusiuose derybų skyriuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.