aA
Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė siūlo steigti vaiko teisių apsaugos koordinacinę komisiją.
V.Blinkevičiūtė
V.Blinkevičiūtė
Kaip pranešė SADM atstovė spaudai, tokį siūlymą ministrė išdėstė ketvirtadienį surengtame pasitarime vaiko teisių apsaugos klausimais, kuriame dalyvavo Vaiko teisių apsaugos kontrolierė, švietimo ir mokslo, teisingumo, sveikatos apsaugos ministrai, vidaus reikalų viceministras, Lietuvos savivaldybių asociacijos, Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos, Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos atstovai.

V.Blinkevičiūtės pasiūlytą koordinacinę komisiją sudarytų 5 ministrai: švietimo ir mokslo, vidaus reikalų, teisingumo, socialinės apsaugos ir darbo, sveikatos apsaugos.

Ministrės manymu, tokios komisijos veikloje turėtų dalyvauti ir nevyriausybinių organizacijų - Lietuvos savivaldybių ir Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijų - atstovai.

Komisija, kurios sekretoriatas veiktų prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, koordinuotų vaiko teisių apsaugą, aptartų šioje sistemoje kylančias problemas bei aukščiausioms šalies institucijoms teiktų siūlymus, kaip išspręsti kylančias problemas.

Pasitarimo dalyviai pritarė, kad šiuo metu savivaldybėse dirbančios vaiko teisių apsaugos tarnybos nėra pajėgios spręsti daugelį su vaiko teisių apsauga susijusių problemų, nes šiose tarnybose dirba po vieną ar du žmones, kurie yra atsakingi už penkis-šešis tūkstančius vaikų.

Pasak pranešimo, V.Blinkevičiūtė pasiūlė per pirmąjį šių metų pusmetį parengti vaiko teisių apsaugos tarnybų stiprinimo programą, kurios įgyvendinimui lėšų tikimasi gauti iš kitų metų biudžeto.

Ministrės teigimu, dalies vaiko teisių apsaugos tarnybų bei socialinių darbuotojų kvalifikacija yra nepakankama, todėl bus parengta jų švietimo, kvalifikacijos ir civilinio kodekso žinių suteikimo programą, kurią planuojama vykdyti apskrityse.

Pasitarimo dalyvių pritarimo taip pat sulaukė ministrės siūlymas surengti švietėjišką prevencinę kampaniją. Pasak ministrės, reikia skatinti pačią visuomenę kovoti su smurtu prieš vaikus, taip pat informuoti žmones, kam jie turėtų pranešti sužinoję apie smurto atvejus, kaip patys gali padėti kenčiančiam vaikui.

Pastaruoju metu žiniasklaidoje buvo gausu pranešimų apie šeimose pažeidžiamas vaikų teises. Vaikai tėvų yra neprižiūrimi, mušami, marinami badu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.