aA
Utenos apylinkės teisme pralaimėjęs bylą dėl vaistinės ir ligonių kasos sutarties sąlygų pakeitimo, Provincijos vaistinių asociacijos valdybos pirmininkas Saulius Jasiulevičius neketina trauktis.
"Rengiu apeliacinį pareiškimą ir jį ateinančią savaitę pateiksiu teismui", - ketvirtadienį BNS sakė S.Jasiulevičius. Jis pridūrė, kad "tai ne apylinkės teismo lygio byla ir, jei reikės, kreipsiuosi į Aukščiausiąjį Teismą".

Tokio pobūdžio byla Lietuvos teismuose nagrinėjama pirmą kartą.

Provincijos vaistinių asociacijos valdybos pirmininkas S.Jasiulevičius prašė teismo panaikinti sutarties punktą, pagal kurį teritorinei ligonių kasai leidžiama neatsiskaityti su vaistinėmis tol, kol Valstybinė ligonių kasa nepervedė pinigų į teritorinės ligonių kasos sąskaitą.

Praėjusią savaitę Utenos apylinkės teismas paskelbė, kad sutarties sąlygos tarp vaistinės ir ligonių kasos negali būti keičiamos.

Pagal dabar galiojančią tipinę vaistinių ir ligonių kasų sutartį, ligonių kasa įsipareigoja sumokėti vaistinei už išduotus kompensuojamus vaistus ne vėliau kaip per 21 darbo dieną nuo sąskaitos gavimo datos. Tačiau, anot ligonių kasų, dėl lėšų stokos atsiskaitymai kasmet vėluoja ir skolos auga.

Teritorinės ligonių kasos nėra savarankiškai finansuojamos, joms pinigai yra pervedami iš Valstybinės ligonių kasos. Būtent todėl teritorinė ligonių kasa sutartyse su vaistinėmis negali prisiimti kitokių sąlygų, nei tai reglamentuojama įstatyme.

BNS žiniomis, S.Jasiulevičius ieško teisingumo ne tik Utenoje, bet ir Panevėžyje. Trečiadienį Panevėžio apylinkės teismas, nagrinėjęs S.Jasiulevičiaus ieškinį dėl 5 proc. dydžio metinių palūkanų mokėjimo už ligonių kasos skolas jo vaistinei, sprendimo nepriėmė ir bylos nagrinėjimą atidėjo kovo mėnesiui.

S.Jasiulevičiaus teigimu, už Panevėžio teritorinės ligonių kasos skolas jo vaistinei palūkanos per metus siektų daugiau kaip 10 tūkst. litų. Panevėžio teritorinė ligonių kasa už S.Jasiulevičiui priklausančioje vaistinėje išduotus kompensuojamus vaistus skolinga apie 200 tūkst. litų.

Didmeninės vaistų prekybos įmonės skolas iš vaistinių taip pat tikisi atgauti teismuose. Vaistinių asociacijos "Provifarma" direktorė Janina Urbienė anksčiau sakė BNS, kad jos žiniomis, dėl vėluojančių atsiskaitymų už vaistus didmenininkai į teismus yra padavę maždaug 60 vaistinių.

"Didmenininkai yra mūsų verslo partneriai. Jei jie nekentėtų ir nelauktų, jau seniai būtų prasidėję vaistinių bankrotai", - tuomet pažymėjo J.Urbienė. Valstybinės ligonių kasos duomenimis, Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) kreditorinis įsiskolinimas vaistinėms 2002 sausio 1 dienai siekė 184,7 mln. litų. Pernai iš PSDF biudžeto kompensuojamiems vaistams išleista apie 400 mln. litų, tuo tarpu buvo planuota - 309 mln.lt.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.