aA
Penktadienį Rukloje krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė aptarė partnerystės ryšius su Nyderlandų Ministru Pirmininku Marku Rutte. Lietuvoje M. Rutte susitiko su NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje tarnaujančiais savo šalies kariais.
Raimundas Karoblis
Raimundas Karoblis
© DELFI / Kiril Čachovskij

Krašto apsaugos ministro teigimu, tvirtai NATO partnerystei ypatingą svarbą turi vienodas grėsmių vertinimas ir bendradarbiavimas.

„Esu dėkingas Nyderlandams už jų svarbų indėlį, stiprinant saugumą ir atgrasymo priemones regione. Vienodas grėsmių vertinimas yra būtinas tvirtai NATO partnerystei ir saugumo priemonių efektyvumui užtikrinti. NATO priešakinių pajėgų batalionas Rukloje - puikus to įrodymas ir pavyzdys“, - sakė ministras.

NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje, kuriai vadovauja Vokietija, nuo liepos tarnauja jau antra olandų karių pamaina. Nyderlandų kariuomenės kontingentą grupėje šiuo metu sudaro per 200 karių.

2017-2018 metų laikotarpiu NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje tarnaus Vokietijos, Norvegijos, Nyderlandų, Belgijos, Liuksemburgo, Kroatijos ir Prancūzijos kariai - iš viso apie 1,2 tūkst. Nuo šių metų vasario veikiančiai bataliono kovinei grupei vadovauja ir jos pagrindą sudaro Vokietijos kariai.

Taikos metu NATO priešakinių pajėgų batalionas dalyvauja pratybose su Lietuvos kariais, o krizės ar konflikto atveju gintų Lietuvą kartu su Lietuvos nacionalinėmis ir papildomai atvykstančiomis sąjungininkų pajėgomis.

Dėl agresyvių Rusijos veiksmų Ukrainoje ir pasikeitusios saugumo situacijos, Varšuvos NATO viršūnių susitikime valstybių lyderiai priėmė sprendimą nuo šių metų visose Baltijos valstybėse ir Lenkijoje sustiprinti sąjungininkų buvimą dislokuojant šiose šalyse NATO priešakinių pajėgų bataliono dydžio kovines grupes.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.