aA
Aukščiausiasis Teismas nusprendė atnaujinti Kauno nusikaltėlių autoritetu kartais tituluojamo Henriko Daktaro baudžiamosios bylos procesą. Tokį sprendimą teisėjų kolegija priėmė, išnagrinėjusi iš kolonijos pernai anksčiau laiko paleisto H.Daktaro prašymą.
Henrikas Daktaras
Henrikas Daktaras
© "Lietuvos žinios"
Pernai spalį įteiktą prašymą peržiūrėti reketo bylą teismas paskelbė priimtinu.

H. Daktaro byla bus peržiūrėta Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus plenarinėje sesijoje. Joje dalyvaus visi šio skyriaus teisėjai. Kada vyks posėdžiai, kol kas nežinoma.

Nuosprendis H.Daktaro byloje buvo paskelbtas 1997 metų vasario 13 dieną Vilniaus apygardos teisme. Kaunietis buvo nuteistas kalėti pusaštuntų metų už turto prievartavimą ir poveikį nukentėjusiam.Vėliau šį nuosprendį paliko galioti Aukščiausiasis Teismas.

1997 metų vasario 13 dieną Vilniaus apygardos teismas H.Daktarui skyrė bausmę už tai, kad jis grasino nukentėjusiajam bendrovės "Agora" apsaugos vadovui Jurijui Milevskiui kankinimais ir turto sužalojimu, jeigu jis, liudydamas teisme, atpažins Darių Mačianską, kuris buvo pagrobęs jo automobilį. J.Milevskis dabar yra Kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos (ONNT) vyresnysis komisaras.

Prielaidos peržiūrėti H.Daktaro bylą, kurioje jis nuteistas už turto prievartavimą ir poveikį nukentėjusiam, atsirado, kai 2000 metų spalį Europos žmogaus teisių teismas paskelbė, kad Lietuva pažeidė H.Daktaro teisę į bešališką teismą.

Europos žmogaus teisių teismui Strasbūre H.Daktaras skundėsi, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, 1997 metais nagrinėjęs jo kasacinį skundą, negalėjo būti laikomas nešališku, nes jo bylą nagrinėjusiems teisėjams nurodymus dėl to, koks turėtų būti sprendimas, esą davė Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Vytautas Greičius, kuris yra jų viršininkas.

H.Daktaras mano, kad Europos žmogaus teisių konvencijos pažeidimas, lėmęs jo "nepagrįstą nuteisimą", gali būti ištaisytas nutraukiant bylą jam.

Europos žmogaus teisių teismas nepriteisė piniginės kompensacijos už Europos žmogaus teisių konvencijos pažeidimus, tačiau nusprendė, kad H.Daktarui Lietuvos valstybė turi atlyginti daugiau kaip 10 tūkst. litų bylinėjimosi išlaidų.

H.Daktaras pernai spalį buvo paleistas į laisvę iš Vilniaus 2-osios griežto režimo pataisos darbų kolonijos, kaip tris ketvirtadalius atlikęs ir gerai besielgiantis kalinys. Dabar jis su savo šeima gyvena Kauno rajone ir dirba motinos įmonėje tiekėju.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.