aA
Vokietijos konservatorių opozicija pirmadienį pradėjo istorinę partijos konferenciją, kurioje pirmą kartą partijos vadove bus išrinkta moteris.
Jau žinoma, kad mandatas įveikti skandalingą Helmuto Kohlio (Helmuto Kolio) palikimą bus suteiktas Rytų vokietei Angelai Merkel.

Krikščionių demokratų sąjunga (KDS) smarkiai nukentėjo per finansavimo skandalą, kai paaiškėjo, kad ketvirtį amžiaus jos pirmininku buvęs H. Kohlis priimdavo neteisėtą finansinę paramą.

Pirmininko rinkimuose 45 metų A. Merkel bus vienintelė kandidatė, ir jos išrinkimas tėra formalumas.

Ši politikė laikoma "prašalaite", sugebėjusia "perlipti" per partijos žymūnų galvas ir patraukti eilinius jos narius, kurie po skandalo troško regėti sąžiningą veidą. A. Merkel partijai žadėjo "naują startą" ir naujas diskusijas dėl politikos gairių.

Po H. Kohlio vadovavimą KDS perėmęs Wolfgangas Schaeuble (Volfgangas Šoiblė) taip pat buvo priverstas atsistatydinti dėl minėto skandalo. Jo nuomone, partija turi nutraukti ryšius su praeitimi ir žvelgti į ateitį. "Mes turime ne piktintis praeitimi, o išmokti jos pamokas", sakė vadovas.

Dvi dienas vyksianti konferencija surengta pramoninės Ruro žemės Eseno mieste. Jame bus priimta "Eseno deklaracija", kurioje raginama "pasinaudoti krizės teikiama galimybe atsinaujinti".

A. Merkel per televiziją pareiškė, kad pirmadienį per balsavimą tikisi gauti 80 proc. balsų.

Pasak "Reuters", ši vadovė yra kukli pastoriaus duktė, ir jai bus nelengva įtvirtinti savo autoritetą, nors jos pasitikėjimas savimi yra nepalaužiamas.

1989 metais griuvus Berlyno sienai, H. Kohlis įvedė šią Rytų Vokietijos mokslininkę fizikę į partijos elitą. Ji tapo aplinkosaugos ministre, o vėliau, partijos pirmininku tapus W. Schaeublei, vadovavo KDS administracijai.

Vokietijos kancleris socialdemokratas Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėderis) pirmadienį laikraštyje "Bild" pareiškė nežinąs, kas vadovauja KDS. "Abejoju, ar Angelai Merkel pavyks sukontroliuoti šią partiją", sakė šalies vadovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.