aA
Parlamento opozicijos inicijuotas balsavimas dėl nepasitikėjimo finansų ministru Siimu Kallasu (Symu Kalasu) pirmadienį parlamente baigėsi ministro naudai.
Nepasitikėjimą S. Kallasu pareiškė 36 deputatai, 45 buvo prieš.

Opozicija pasiūlė pareikšti nepasitikėjimą Reformų partijos pirmininku ir finansų ministru S. Kallasu praėjusį ketvirtadienį.

Prašymą surengti tokį balsavimą pasirašė 31 opozicijos deputatas. Dokumente buvo pažymėta, kad ministrui neetiška likti poste, kai jis dalyvauja teismo procese.

Analogišką akciją opozicija organizavo ir pernai lapkritį, tačiau ji žlugo. Tada opozicija taip pat buvo pareiškusi, kad teisme kaltinamas asmuo negali užimti finansų ministro posto.

S. Kallas kaltinamas, kad, būdamas Estijos banko prezidentu, audito įmonei "Cooper and Lybrand" nepranešė apie 10 mln. JAV dolerių investicijų susitarimą, kurį 1994 metų lapkričio 30 dieną sudarė centrinis bankas ir tuometinis Šiaurės Estijos bankas.

S. Kallas ir tuometinis Estijos banko patarėjas Urmas Kaju (Urmas Kajus) buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl 10 mln. dolerių dingimo, tačiau Talino miesto ir apskrities teismas kaltinimus piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi jiems panaikino.

Prokuroras apskundė apskrities teismo sprendimą, tačiau pernai spalį valstybinis teismas paliko ministrą išteisinančią nutartį ir pakartotiniam svarstymui grąžino bylą dėl melagingų auditoriaus parodymų.

Šiuo metu nutraukęs veiklą Šiaurės Estijos bankas su Estijos banko rekomendacija dalyvavo investicijų programoje, pagal kurią iš centrinio banko paskolintus 10 mln. dolerių pervedė į Šveicarijos kuro įmonę "Paradiso SRL".

Pinigai sutartu laiku į Estijos centrinį banką negrįžo, jų likimas nežinomas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.