aA
Krašto apsaugos ministerijos ketinimai iš JAV pirkti milijonus litų kainuosiančią priešlėktuvinės gynybos sistemą sukėlė nerimą Prezidentūroje. Valstybės gynybos tarybos nariai gavo laiškus, kuriuose Prezidentas Valdas Adamkus reiškia susirūpinimą Krašto apsaugos ministerijos rengiamų pirkimų skaidrumu ir ragina laikytis įstatymų.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
Visiškai slapta korespondencija Valstybės gynybos tarybos nariams buvo išsiųsta prieš pat V.Adamkaus vizitą į JAV.

Manoma, kad laiškų iniciatorius yra Prezidento patarėjas nacionalinio saugumo ir užsienio politikos klausimais Albinas Januška.

Valstybės gynybos tarybai, kuriai vadovauja V.Adamkus, priklauso Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, premjeras Algirdas Brazauskas, krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, taip pat Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Alvydas Sadeckas.

Šią savaitę iš Meksikos grįžęs Prezidento patarėjas A.Januška nustebo sužinojęs, kad "Lietuvos rytas" turi informacijos apie laišką Gynybos tarybos nariams.

Prezidento patarėjas aiškino, kad šie laiškai konfidencialūs, todėl atsisakė komentuoti jų turinį. A.Januška taip pat pareiškė, jog turėtų pasitarti su šiuo metu už Atlanto esančiu šalies vadovu.

Tačiau A.Januška patvirtino, kad Vašingtone bendraudamas su aukštais Amerikos pareigūnais V.Adamkus kalbėjo apie trūkumus, kurių gali atsirasti bendradarbiaujant tik su viena partnere.

"Prezidentas padėkojo už JAV vyriausybės pagalbą, bet užsiminė, kad perkant reikalingą ginkluotę Lietuvai ypač svarbu turėti ir daugiau partnerių, sudaryti konkurencijos sąlygas", - "Lietuvos rytui" sakė Prezidento patarėjas.

Trintis valdžios viršūnėse kilo, kai praėjusių metų pabaigoje Krašto apsaugos ministerija pasirašė sutartį su Amerikos vyriausybe dėl modernios prieštankinės ginkluotės įsigijimo.

Sprendimą už 38,5 mln. litų pirkti bendrovėje "Lockheed Martin" pagamintą sistemą JAVELIN Vyriausybė priėmė po to, kai buvo atlikta rinkos analizė bei įvertintas šių ginklų efektyvumas.

Pagal sutartį su JAV vyriausybe prieštankinės ginkluotės sistema Lietuvai turėtų būti pristatyta iki 2004 metų.

Tačiau Amerika sutiko ieškoti galimybių ją atgabenti dar prieš NATO viršūnių susitikimą Prahoje, kuris įvyks šį rudenį.

Teigiama, kad JAVELIN sistemos Lietuvai parduodamos palankiausiomis sąlygomis ir už tokią pačią kainą, kokia taikoma perkant ginklus JAV reikmėms.

Lietuva bus pirmoji valstybė Europoje, kuri iš Amerikos pirks tokią modernią vidutinio nuotolio prieštankinę sistemą. Ja yra apginkluotos Jungtinių Valstijų sausumos pajėgos ir jūrų pėstininkų korpusas.

Narystės NATO aktyviai siekiančios Lietuvos sprendimą pirkti amerikietišką prieštankinę ginkluotę Amerikos ambasadorius Johnas F.Tefftas pavadino istoriniu įvykiu.

J.F.Tefftas pabrėžė, kad tarp NATO narystės siekiančių valstybių Lietuva pelnė šalies, kuri labiausiai pažengusi plėtojant šiuolaikines pajėgas, reputaciją: "JAV ir NATO vadovybė bus patenkinta, matydama Lietuvos pėstininkų batalioną su šia modernia ginkluote bendrose gretose su Aljanso kariais".

Paakinta tokios sėkmės, Lietuvos krašto apsaugos ministerija pradėjo rengtis dar vienam svarbiam pirkiniui. Iki NATO viršūnių susitikimo Prahoje norima įsigyti modernią priešlėktuvinę gynybos sistemą.

Krašto apsaugos ministerija kol kas neskelbia, kiek šis pirkinys Lietuvai kainuos ir kurios užsienio bendrovės produkcijai teikiamas prioritetas. Tačiau išsami analizė jau atlikta ir pateikta Valstybės gynybos tarybos nariams.

Įvairių šaltinių teigimu, specialistai linkę pritarti vienos pažangiausių pasaulyje priešlėktuvinių sistemų STINGER įsigijimui. Šis pirkimas taip pat vyktų per JAV vyriausybę.

Tačiau šis kariškių pasirinkimas netenkina Prezidentūros. Krašto apsaugos ministerijos ketinimai iš JAV pirkti ir priešlėktuvinę ginkluotę paskatino Prezidentūrą pareikšti abejones dėl pirkimų skaidrumo.

Teigiama, kad šalies vadovas prieštarauja Krašto apsaugos ministerijos pozicijai atsisakyti konkursų. Prezidento nuomone, derybos turi vykti su keliomis firmomis arba vyriausybėmis.

Krašto apsaugos ministerijos vadovas L.Linkevičius "Lietuvos rytui" tvirtino nesulaukęs konkrečių pretenzijų: "Galbūt nuomonės išsiskiria, kaip tą procesą reikėtų vykdyti racionaliau. Bet jis vyksta gana sklandžiai".

Pasak ministro, pagrindiniai kriterijai, lemiantys ginkluotės pasirinkimą, yra modernumas, patikimumas, efektyvumas, suderinamumas su NATO, integralumas, paprastumas bei kaina.

"Dialogo su Jungtinių Valstijų vyriausybe kelias tikrai garantuoja skaidrumą. Tai - patikima partnerė. Bendraujant netiesiogiai su privačiomis bendrovėmis, nelieka nė menkiausios galimybės korupcijai, išvengiama bet kokio užsienio šalių bendrovių ir suinteresuotų asmenų spaudimo", - aiškino L.Linkevičius.

Ministras pabrėžė, kad Krašto apsaugos ministerijos pasirinktas ginkluotės pirkimo būdas atitinka Lietuvos ir Europos Sąjungos teisę. L.Linkevičius tikino, kad lemiamą žodį tars Vyriausybė.

"Lietuvos rytas"