aA
JAV Kongreso Vyriausioji buhalterinės apskaitos valdyba (VBAV) trečiadienį paskelbė ketinanti iškelti precedento neturinčią bylą Baltiesiems rūmams, kad galėtų sužinoti pavardes žmonių, su kuriais tarėsi viceprezidento Dicko Cheney vadovaujama darbo grupė, kūrusi George'o W.Busho administracijos energetikos politiką.
Tai yra pirmas kartas, kai apskaitos valdyba pateikė ieškinį prieš federalinės valdžios atstovą, siekdama apginti savo teisę susipažinti su svarbiais dokumentais, - trečiadienį Vašingtone sakė šios įstaigos vadovas Davidas Walkeris. - Norime tikėtis, kad tai - paskutinis kartas, kai mums teko žengti šį žingsnį".

Kontrolieriams rūpi išsiaiškinti, ar šalies kompanijos darė įtaką D.Cheney komisijai, jai rengiant Vyriausybės energetikos programą, ir jei taip, tai kokia ta įtaka buvo.

Tarp glaudžius kontaktus su Baltaisiais rūmais palaikiusių įmonių buvo ir neseniai skandalingai bankrutavusi "Enron" korporacija. Baltieji rūmai atsisako perduoti valdybą dominančius dokumentus, teigdami, kad jų paskelbimas pakenktų būsimoms konsultacijoms su nevyriausybiniais ekspertais.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Ari Fleischeris sakė, kad G.W.Bushas kovos už prezidento teisę gauti nepagražintų patarimų. "Baltieji rūmai tikisi laimėti, nes mūsų argumentai stiprūs, mūsų politika teisinga ir tiesa mūsų pusėje", - sakė jis.

Demokratų politikai ir aplinkos apsaugos aktyvistai jau nuo praėjusių metų pavasario reikalauja paskelbti dokumentus apie D.Cheney darbo grupės už uždarų durų vykusius susitikimus su įvairių energetikos kompanijų atstovais.

Naują impulsą jų iniciatyvai suteikė "Enron" skandalas - didžiausias JAV istorijoje kompanijos bankrotas.

Įtariama, kad šis koncernas, sudarydamas abejotinas partnerystes ir manipuliuodamas finansinės apskaitos dokumentus, ilgą laiką dangstė savo beviltišką padėtį. Praeityje "Enron" per rinkimines kampanijas dosniai aukojo tiek dabartiniam prezidentui George'ui W.Bushui, tiek įvairiems respublikonų ir demokratų politikams.

Trečiadienį savo 61-ąjį gimtadienį atšventęs D.Cheney kategoriškai atsisako viešai paskelbti darbo grupės dokumentus. Jo pozicijos nepakeitė ir Kongreso biudžetinės priežiūros institucijos sprendimas dėl ieškinio.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.