aA
Įnirtingi susirėmimai trečiadienį kilo Rytų Afganistano Gardezo mieste, kur vietos karo vadai pradėjo kovą dėl Paktijos provincijos, pranešė liudininkai ir miesto gyventojai.
Jungtinių Valstijų karo lėktuvai skraidė virš 50 tūkstančių gyventojų turinčio miesto, kuriame griaudėjo minosvaidžių, raketų ir šautuvų šūviai. Panikos apimtų miestiečių minios pėsčiomis ir krovininiais automobiliais bėgo iš miesto.

Kaip pranešė agentūra AFP, susirėmimai vyko šalia gubernatoriaus rūmų, kur sproginėjantys mortyrų sviediniai ir liepsnos apšvietė vakaro dangų.

Pasak iš miesto bėgančių vietos gyventojų, kova tarp dviejų puštūnų karo lauko vadų - Padsho Khano ir Saifo Ullah - kovotojų prasidėjo maždaug vidurdienį. Laikinasis Afganistano vadovas Hamidas Karzai neseniai paskyrė P.Khaną Paktijos provincijos, kuri ribojasi su Pakistanu, gubernatoriumi.

Tačiau praėjusių metų pabaigoje iš rajono pasitraukus Talibano kovotojams, S.Ullah perėmė Gardezo kontrolę. Gardezas yra maždaug už 100 kilometrų į pietus nuo Kabulo.

"Maždaug vidurdienį aš buvau savo parduotuvėje, kai pamačiau atvykstant daug karių", - AFP pasakojo parduotuvės savininkas Zahiras Shahas, kartu su šeima pabėgęs iš miesto.

"Jie nuvyko prie gubernatoriaus rūmų ir mėgino iškelti naują (laikinosios vyriausybės) vėliavą, tačiau ant kalvos buvę Saifo Ullah kariai pradėjo į juos šaudyti", - sakė miestietis.

Tai rimčiausias smurto protrūkis tarp vietos genčių vadų Afganistane nuo tada, kai žlugo Talibano režimas ir buvo prisaikdinta Jungtinių Tautų (JT) remiama naujoji šalies vyriausybė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.