aA
Amerikiečiai mokslininkai Robertas Kubey ir Mihaly Csikszentmihalyi (Mihalis Ksikšentmihalis) neseniai paskelbė, kad besaikis televizoriaus žiūrėjimas - telemanija - prilygsta lošimui ar kitiems žalingiems įpročiams, kurių ilgainiui darosi sunku atsikratyti.
Televizija
Mokslininų paskelbtoje studijoje sakoma, kad prie televizoriaus galima įprasti taip pat, kaip ir prie narkotikų, todėl telemanija "užsikrėtę" žiūrovai prie žydrųjų ekranų pralaidžia vis daugiau laiko.

"Terminas telemanija nėra tikslus ir gal kiek perdėtas, tačiau jis apibūdina šio reiškinio esmę", - sako profesorius R.Kubey.

Mokslininkai išskyrė šešis požymius, pagal kuriuos galima nustatyti, ar žmogus yra priklausomas nuo kokios nors "veiklos", įskaitant alkoholio, narkotikų vartojimą ir lošimą.

Jeigu asmuo kuriai nors veiklai skiria daug laiko, ja užsiima dažniau, nei to pats norėtų, supranta, kad reikėtų keisti savo įpročius, tačiau eiliniai jo bandymai būna nesėkmingi ir ta veikla neleidžia asmeniui atlikti svarbių visuomeninių, tarnybinių ar šeimyninių pareigų, o jos atsisakęs individas patiria sunkius abstinencijos simptomus, galima teigti, kad jis yra nuo jos priklausomas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.