aA
Vyriausybė patvirtino naują tvarką dėl autorinio atlyginimo mokėjimo knygų ir kitų leidinių autoriams, kurių kūriniai bus skaitomi viešosiose bibliotekose arba kopijuojami fotokopijavimo būdu.
Book
Kultūros ministrė Roma Dovydėnienė Vyriausybės posėdyje trečiadienį sakė, kad pinigai autoriams už bibliotekose skaitomus jų kūrinius bus mokami iš valstybės biudžeto, skaitytojams papildomai mokėti nereikės. Ministrė pabrėžė, kad honorarai autoriams nebus mokami už mokslo įstaigų bei specializuotose bibliotekose skaitomas knygas.
"Honorarai už knygų skaitymą bibliotekose ir kopijavimą yra mokami autoriams visose ES valstybėse"
Roma Dovydėnienė:

Autorinio atlyginimo dydis bus apskaičiuojamas pagal du koeficientus - knygos vartojimo bibliotekose dažnumą ir knygos žanrą. Didžiausias koeficientas numatytas knygų vaikams ir jaunimo autoriams, mažiausias - grožinės literatūros vertimams.

Honorarams už kūrinių kopijavimą biudžeto pinigų neprireiks - pagal naująją tvarką, juos mokės fotokopijavimo paslaugas teikiantys operatoriai.

Ministrė R.Dovydėnienė paaiškino, kad komercines kopijavimo paslaugas teikiantiems operatoriams bus nustatytas 60-400 litų metinis mokestis, kurio dydį lems turimos aparatūros galingumas.

Daugiau nei 89 kopijas per minutę gaminančio aparato savininkai kartą per metus valstybei turės sumokėti 400 litų mokestį už kūrinių kopijavimą, o mažiau nei 6 kopijas per minutę gaminantis aparatas bus apmokestintas 60 litų mokesčiu.

20 procentų tokiu būdu surenkamų mokesčių bus atiduota mokslinės ir dalykinės literatūros autoriams, 15 proc. - grožinės literatūros kūrėjams, 15 proc. - dailės kūrinių autoriams ir 10 proc. - žurnalistams. Nebus apmokestinami archyvų fonduose stovintys kopijavimo aparatai.

Vyriausybės patvirtintoje tvarkoje numatyta, kad autorinis atlyginimas už knygų ar kitų leidinių panaudojimą viešosiose bibliotekose bei kopijavimą bus išmokamas per Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūrą LATGA.

Pasak R.Dovydėnienės, honorarai už knygų skaitymą bibliotekose ir kopijavimą yra mokami autoriams visose ES valstybėse, todėl šią tvarką reikėjo patvirtinti ir Lietuvos Vyriausybei.

Naujoji tvarka įsigalios nuo šių metų liepos 1 dienos. Honorarams už kūrinių skaitymą bibliotekose išmokėti šių metų biudžete yra numatyta 100 tūkstančių litų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.