aA
Viena Ukrainos opozicijos lyderių, buvusi vicepremjerė Julija Tymošenko po antradienį įvykusios automobilių avarijos bus gydoma ligoninėje tikriausiai kelias savaites. Kaip pranešė ligoninės vyriausiasis gydytojas Vladimiras Sviridovas trečiadienį interviu agentūrai "Interfax", per avariją nukentėjusiai J.Tymošenko pasitvirtino pirminė diagnozė - smegenų sutrenkimas ir krūtinės ląstos sumušimas.
Julija  Timošenko
© NTV
Pasak vyriausiojo gydytojo, dabar J.Tymošenko "sveikatos būklė stabili, pavojaus gyvybei nėra".

Sausio 29-osios rytą automobilis, kuriame buvo J.Tymošenko, pateko į kelių transporto įvykį pakeliui į Kijevo apeliacinį teismą. Ten buvo nagrinėjamas Ukrainos generalinės prokuratūros prašymas panaikinti Kijevo Pečiorų tesmo sprendimą, kuriuo anksčiau buvo uždrausti bet kurie teisėsaugos institucijų veiksmai prieš J.Tymošenką. Apeliacinis teismas panaikino Pečiorų teismo sprendimą, taigi J.Tymošenko vėl galioja pasižadėjimas neišvykti.

Ukrainos teisėsaugos institucijos kol kas nenusprendė, ar bus iškelta baudžiamoji byla dėl kelių transporto įvykio, per kurį nukentėjo J.Tymošenko. Šis klausimas bus išspręstas per 3-10 dienų.

Remiantis preliminaria versija, avarija įvyko dėl "Mercedes", kuriame buvo J.Tymošenko, vairuotojo kaltės. Pats vairuotojas mano, kad kaltas "Žiguli", su kuriuo susidūrė J.Tymošenko automobilis.

Draudimas J.Tymošenko išvykti už Kijevo ribų buvo paskelbtas pernai, pradėjus tirti, ar ji nėra įsivėlusi į korupciją. Priešininkai teigia, kad J.Tymošenko, be abejonės, viena žavingiausių Ukrainos politikių, sukčiavo ir ėmė kyšius praėjusio dešimtmečio viduryje vadovaudama privačiai dujų prekybos firmai.

J.Tymošenko neigia šiuos kaltinimus ir sako tapusi politinės raganų medžioklės auka. Ji tvirtina, kad eidama premjero pavaduotojos pareigas, bandė šalies energetikos sektorių padaryti kiek skaidresnį, tačiau jos pastangos susikirto su prezidentui ir jo sąjungininkams artimų įtakingų verslininkų interesais.

Dėl puikios išvaizdos ir darbo Ukrainos energetikos sektoriuje J.Tymošenko buvo praminta "dujų princese".

J.Tymošenko partija susiskaldžiusiame 450 vietų parlamente turi 26 vietas, o per būsimuosius rinkimus turėtų gauti nuo keturių iki 10 proc. rinkėjų balsų.

Viena aršiausių L.Kučmos oponenčių J.Tymošenko pernai pareikalavo prezidento atsistatydinti, kai kilo skandalas dėl galimų prezidento sąsajų su žurnalisto Georgijaus Gongadzės nužudymu.

Nuomonių apklausos rodo, kad 41 metų J.Tymošenko turi rinkėjų pasitikėjimą, nors daugeliui ir kelia įtarimus jos sukauptas didžiulis turtas, taip pat ryšiai su garsėjančiu korupcija energetikos sektoriumi.

Pernai prezidentas atleido J.Tymošenko, kai prokuratūra pateikė jai kaltinimus korupcija. Vėliau ji buvo įkalinta už Kijevo ribų esančioje kardomojo kalinimo įstaigoje, tačiau po to buvo paleista ir kelias savaites gulėjo ligoninėje, taisydamasi po įkalinimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.