aA
Mažytė kalnų kunigaikštystė Andora įvedė baudžiamąją atsakomybę už mokesčių slėpimą, buvusiam populiariam mokesčių rojui siekiant užtikrinti visišką bankų skaidrumą, nurodė vienas šaltinis parlamente.
Andora įvedė baudžiamąją atsakomybę už mokesčių slėpimą
© Corbis

Praeitais metais Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) pašalino Andorą iš „pilkojo“ mokesčių rojų sąrašo, kai ši šalis sutiko automatiškai keistis duomenimis apie joje negyvenančių asmenų bankų sąskaitas.

Ši sistema 80 tūkst. gyventojų turinčioje Pirėnų kalnų valstybėlėje įsigalios nuo 2018-ųjų sausį. Ji turi atlikti svarbų vaidmenį kovoje su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu.

Praeitą ketvirtadienį vienbalsiai priimtas naujas įstatymas numato, kad už mokesčių, kurių suma 75–150 tūkst. eurų, slėpimą gali būti skiriama nuo trijų mėnesių iki trejų metų laisvės atėmimo.

Jeigu nuslėptų mokesčių suma didesnė arba atvejai yra sunkesni – pavyzdžiui, susiję su organizuotu nusikalstamumu – gali būti skiriama iki penkerių metų įkalinimo.

Be to, pažeidėjams gali būti skiriamos baudos.

Anksčiau Andoroje nebuvo taikoma jokių mokesčių, bet dabar kunigaikštystė įvedusi 10 proc. pajamų mokestį asmenims ir bendrovėms, taip pat iki 4,5 proc. pardavimų mokestį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.