aA
Pietų Korėja pasiūlė surengti karines derybas su Šiaurės Korėja, jau kelias savaites tvyrant išaugusiai įtampai dėl Pchenjano atlikto ilgojo nuotolio raketos bandymo, praneša BBC.
Pietų Korėja siūlo surengti karines derybas su Šiaurės Korėja
© Reuters / Scanpix

Jei šios derybos įvyktų, tai būtų pirmasis aukšto lygio dvišalis susitikimas nuo 2015 metų.

Aukšto rango Pietų Korėjos pareigūnas sakė, kad šiuo susitikimu turėtų būti siekiama nutraukti „visus karinę įtampą kurstančius priešiškus veiksmus“ įtvirtintame abiejų Korėjų pasienyje.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas yra ne kartą pareiškęs norą artimiau bendradarbiauti su Šiaurės Korėja.

Neseniai Berlyne jis sakė, kad dialogo su šia šalimi reikia labiau nei kada anksčiau. Jis paragino pasirašyti taikos sutartį ir pridūrė, kad toks dialogas būtų itin svarbus visiems, kurie siekia nutraukti Pchenjano branduolinių ginklų programą.

Tačiau dažni Šiaurės Korėjos raketų bandymai, tarp jų - ir naujausias tarpžemyninės balistinės raketos bandymas, nuolat pažeidžia Jungtinių Tautų (JT) rezoliucijas ir kelia nerimą tiek šios šalies kaimynėms, tiek JAV.

Pietų Korėjos gynybos viceministras Suh Choo-sukas žiniasklaidai teigė, kad derybos galėtų vykti Tongilgake - Šiaurės Korėjai priklausančiame pastate, esančiame Panmundžono dalinyje tarp šalių besidriekiančioje demilitarizuotoje zonoje. Jame vyko ir ankstesnės šių šalių derybos.

Suh Choo-sukas derybas siūlė surengti liepos 21 dieną ir sakė, kad tikisi sulaukti teigiamo Šiaurės Korėjos atsakymo.

Raudonasis Kryžius ir Pietų Korėjos vyriausybė taip pat pasiūlė surengti atskirą susitikimą, kurio metu būtų aptarta galimybė suorganizuoti Korėjos karo išskirtų šeimų susibūrimus.

Tačiau, analitikų teigimu, tai padaryti gali būti keblu, nes Pchenjanas tebepyksta dėl to, kad Pietų Korėja nesutinka jam išduoti iš šalies pabėgusių aukšto rango pareigūnų.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.