aA
Kinijos karinių jūrų pajėgų laivų grupė ateinančią savaitę atplauks į Baltijsko uostą Rusijos Kaliningrado srityje dalyvauti bendrose pratybose „Karinė sąveika 2017“, pranešė Gynybos ministerija Maskvoje.
Kinijos karo laivai Kaliningrado srityje dalyvaus bendrose pratybose su Rusija
© Reuters/Scanpix

Ministerijos tinklalapyje paskelbtame pranešime sakoma, kad liepos 21 dieną įvyks „oficialios Kinijos laivų dalinio sutiktuvės Baltijsko uoste“.

„Liepos 24-27 dienomis Baltijos jūros akvatorijoje vyks Rusijos ir Kinijos pratybų aktyvioji fazė. Joje dalyvaus apie 10 įvairių klasių laivų, taip pat daugiau kaip 10 lėktuvų ir sraigtasparnių“, - sakoma pranešime.

Ministerija pridūrė, kad Rusijos ir Kinijos jūreiviai mokysis organizuoti laivų apsaugą nuo povandeninių ir antvandeninių laivų bei aviacijos. Taip pat bus surengtos pratybos vaduoti "piratų užgrobtą" laivą ir bus mokomasi vykdyti avarijos ištikto laivo paieškas bei gelbėjimą.

„Be to, jūreiviai surengs kovinio šaudymo į antvandeninius ir oro taikinius pratybas“, - rašo ministerija.

Rusija ir Kinija bendras karinių jūrų pajėgų pratybas rengia pakaitomis nuo 2012 metų.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas anksčiau pareiškė, kad Aljansas atidžiai stebės Rusijos ir Kinijos laivyno pratybas Baltijos jūroje.

Pratybose dalyvausianti Kinijos laivų flotilė birželio 18 dieną išplaukė iš Sanjos uosto pietinėje Hainano provincijoje. Ji dalyvaus pratybose Baltijos, Barenco ir Ochotsko jūrose.

Praeitą mėnesį paskelbtame Kinijos valstybinės agentūros „Xinhua“ paskelbtame pranešime sakoma, kad šių metų pratybomis siekiama „sustiprinti ir pagerinti Kinijos ir Rusijos strateginę partnerystę koordinuojant (operacijas) ir sustiprinti draugišką ir praktinį bendradarbiavimą tarp abiejų (šalių) kariuomenių“.

Pratybos taip pat „pagerins abiejų (šalių) karinių laivynų koordinavimą vykdant bendras gynybines operacijas jūroje“, priduriama jame.

Ir ankstesniais metais pratybos vykdavo politiškai jautriuose regionuose.

Pernai karinės pratybos vyko Pietų Kinijos jūroje, kur Pekinas formavo dirbtines salas plotuose, dėl kurių priklausomybės ginčijasi Kinijos kaimynės ir kritikuoja Jungtinės Valstijos bei kitos šalys, tvirtinančios, kad šis projektas kelia grėsmę laivybos laisvei regione.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.