aA
Izraelio saugumo pajėgos sulaikė Jeruzalėje aukšto rango islamo dvasininką, minioms susirinkus šventojo miesto senamiestyje po išpuolio, per kurį žuvo du policijos pareigūnai, pranešė to dvasininko sūnus.
Izraelio saugumo pajėgos po išpuolio Jeruzalėje sulaikė musulmonų dvasininką
© AFP / Scanpix

Didysis Jeruzalės muftijus Muhammadas Ahmadas Husseinas, aukščiausias islamo autoritetas šiame mieste, kartu su susirinkusiais senamiestyje žmonėmis pasmerkė tai, kad po išpuolio ši šventa vieta buvo uždaryta; joje norėta melstis.

Apie pastarąjį incidentą naujienų agentūrai AFP pranešė M.A. Husseino sūnus Jihadas Husseinas bei vienas muftijaus asmens sargybinių.

Anksčiau pareigūnai pranešė, kad užpuolikams arabams penktadienį pradėjus šaudyti Jeruzalės senamiestyje buvo sužeisti du Izraelio policininkai, kurie vėliau nuo patirtų sužeidimų mirė, pranešė pareigūnai.

Kai saugumo pajėgos nušovė tris užpuolikus, Izraelio arabus, likusieji apšaudė pareigūnus ir spruko į Šventyklos kalną, šventą ir žydams, ir musulmonams.

Izraelio arabai yra palestiniečių, kurie liko savo žemėje po Izraelio valstybės sukūrimo 1948 metais, palikuonys. Dauguma jų palaiko palestiniečių kovą už suverenumą.

Trys užpuolikai buvo nukauti Šventyklos kalne, kurį musulmonai vadina „al Haram al Sharif“ („Kilniąja Šventove“) ir kurį saugo policija. Šventyklos kalno teritorijoje, kurioje yra Al Aksos mečetė ir Uolos kupolo šventovė, dažnai būna palestiniečių ir Izraelio policijos susirėmimų, tačiau šaudoma retai.

Po atakos Izraelio pareigūnai uždarė Al Aksos mečetę penktadienio maldoms, priėmę itin sprendimą.

Jeruzalės senamiestyje ir šventų vietų teritorijose panašių išpuolių nutinka gana dažnai, bet dažniausiai užpuolikai puola pareigūnus peiliais.

Neramumų banga nuo 2015-ųjų spalio jau pareikalavo 277 palestiniečių, 44 izraeliečių, dviejų amerikiečių, dviejų jordaniečių, Eritrėjos piliečio, sudaniečio ir brito gyvybių, rodo naujienų agentūros AFP kaupiami duomenys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.