aA
Lietuvoje didžioji dalis užsienio turistų aplanko Vilnių, kuriame palieka nemažas pinigų sumas. Kaip pastebi į Lietuvą atvykę turistai, tokių aukštų kainų jie nesitikėjo.
Turistai iš Serbijos su Rožyte
Turistai iš Serbijos su Rožyte
© DELFI / Andrius Ufartas

Vilniaus gatvėse DELFI kalbinti turistai buvo iš skirtingų šalių – nuo Australijos iki Vokietijos, tačiau kainos tapo dažniausiai nepasitenkinimą turistams kėlusiu dalyku. Daugiau po Rytų Europą ir Balkanų šalis keliavusiems turistams Vilniuje kainos pasirodė per didelės. Vis dėlto kiti turistai nesiskundė, nes planuoja per atostogas neskaičiuoti pinigų.

Keliautojai pastebi skirtumus

Vilniuje pakalbinus turistus iš skirtingų valstybių išryškėjo tendencija, kad nepasitenkinimą kainomis dažniausiai jaučia tie, kurie jau yra keliavę po Rytų Europą ir Balkanų šalis.

Keytaor į Lietuvą atvyko iš Japonijos. Jis teigė, kad Vilniuje kainos yra žymiai didesnės, nei jis tikėjosi. Aišku, jos mažesnės nei Japonijoje, tačiau tam įtakos turi pragyvenimo lygių skirtumai šalyse. Praėjusią vasarą japonas aplankė Balkanų šalis, todėl ir Vilniuje tikėjosi bent jau panašių kainų kaip ten.

„Makedonijoje, Kosove, Albanijoje aš pietums išleisdavau du eurus, Vilniuje reikia mažiausiai aštuonių eurų“, – teigė Keytaor.

Čekė Jarka su savo vaikinu danu Markusu į Vilnių atvyko prieš mėnesį. Jie gana gerai susipažino su Vilniumi. Jarka pripažino, kad prieš atvykdama į Lietuvos sostinę tikėjosi, kad čia kainos bus mažesnės nei Prahoje, tačiau suprato, kad klydo.

Čekė Jarka su vaikinu iš Danijos Markusu
Čekė Jarka su vaikinu iš Danijos Markusu
© DELFI / Andrius Ufartas

„Maniau, kad Prahoje kainos bus didesnės nei Vilniuje, nes Čekijos sostinę aplanko daugiau turistų, o Vilnius kaip tik turėtų traukti turistus žemesnėmis kainomis, tačiau klydau. Kainos čia didesnės nei kitose Rytų Europos sostinėse, tarp jų ir Prahoje“, – pridūrė turistė.

Mergina taip pat stebėjosi tuo, jog Vilniuje net ne pačiuose geriausiuose restoranuose kainos gana didelės. Kainos ir kokybės santykis dažnai neatitinka lūkesčių. Ji teigė, kad tai tikriausiai tik sostinės bruožas, bet jis – nelabai džiuginantis.

O štai vokietės Mona ir Marajka džiaugėsi pigesniu viešuoju transportu nei Berlyne. Prieš atvykdamos į Lietuva jos aplankė Lenkiją, todėl galėjo palyginti skirtingas šalis.

„Lenkijoje kainos mažesnės nei Lietuvoje, tačiau svarbu tai, kad tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje viskas pigiau nei Vokietijoje“, – pridūrė Mona.

Jos tikisi, kad ir kitose Baltijos valstybėse ras panašias kainas kaip Lietuvoje ar Lenkijoje.

Kainos kaip Australijoje

Fay, Ramas ir Jacobas atvyko iš Didžiosios Britanijos. Jie teigė, kad viešbučių kainos tikrai prieinamos, tačiau atkreipė dėmesį į tai, kaip kainos skiriasi skirtinguose Lietuvos miestuose. Prieš atvykdami į Vilnių tris dienas jie praleido Druskininkuose, o maitinimo paslaugų kainų skirtumai sostinėje ir kurorte ženklūs.

Jacobas, Ramas ir Fay
Jacobas, Ramas ir Fay
© DELFI / Andrius Ufartas

„Druskininkuose kainos restoranuose tikrai buvo geros, atvykę į Vilnių, nusprendėme nueiti į vieną iš senamiesčio kavinių. Už tuos pačius patiekalus sumokėjome beveik dvigubai“, – pasakojo Fay.

Tiesa, britai nesistebi tokiu kainų skirtumu ir teigia, kad jie to ir tikėjosi.

Švedės Tilda ir Lynn teigė, kad čia viskas pigiau nei Švedijoje, tačiau sunku lyginti kainas su kitomis šalimis, nes Rytų Europoje jos pirmą kartą. Švedės atkreipė dėmesį į tai, kad Lietuvoje maitinimo sektoriuje dirbantys žmonės nėra labai profesionalūs.

„Lietuvoje visose maitinimo įstaigose, kuriose buvome, teko laukti maisto ilgiau, nei mes pratę Švedijoje. Todėl, manau, šiuo atžvilgiu Vilniaus kavinės ir restoranai turėtų pasitempti“, – kalbėjo Tilda.

Į Vilnių iš Australijos atvykusi McKinnonų šeima šypsodamiesi pasakojo, kad kainos Vilniuje – kaip Australijoje. Jie teigė, kad visur pasaulyje galioja ta pati taisyklė – daug nekokybiškų daiktų galima nusipirkti gana pigiai, tačiau norint įsigyti tikrai gerą produktą, reikės mokėti daugiau.

„Štai iš gatvės prekeivio galiu nusipirkti paveikslėlį už 5 eurus, tačiau, pripažinkim, jis nebus labai kokybiškas. Jei norėčiau nusipirkti tikrai gerą paveikslą, man reiktų žymiai daugiau nei 5 eurų“, – sakė australė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.