aA
Nuo šiol medikai privalės nedelsiant informuoti policiją apie visus į medicinos įstaigas atvežtus sužalotus ar susižalojusius gyventojus. Bendrą įsakymą dėl informacijos teikimo policijai pasirašė sveikatos apsaugos ministras Romualdas Dobrovolskis, vidaus reikalų ministras Juozas Bernatonis ir generalinis prokuroras Antanas Klimavičius.
Policija modernizuotas poskyris 1
Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos pranešimo spaudai, dokumentas pasirašytas atsižvelgiant į tai, jog dalies sunkių ir rezonansinių nusikaltimų tyrimas apsunkinamas, nes medicinos įstaigų darbuotojai neinformuoja policijos apie atvykusius ar atvežtus asmenis su kūno sužalojimais.

Dažnai tokia informacija teikiama pavėluotai, arba tik pacientui išvykus arba mirus, o tokie asmenys neretai gali būti susiję su nusikaltimais.

Pagal naująjį įsakymą, policijos budėtojai turi būti nedelsiant telefonu informuoti apie visus atvejus, kai į sveikatos priežiūros įstaigas kreipiasi arba atvežamas pacientas, kurio gyvybei kelia pavojų kūno sužalojimai.

Informuoti privalu ir apie asmenis, kurių gyvybei pavojus negresia, tačiau jiems padarytos durtinės, pjautinės, šautinės ar dėl sprogimo atsiradusios žaizdos, kitokie kūno sužalojimai, galintys būti susiję su nusikaltimu.

Medikams pranešus apie asmenį su kūno sužalojimais, nedelsiant atvyks operatyvinė tardymo grupė, kuri nustatys tikslias įvykio aplinkybes.

Jei nukentėjusiajam padaryti gyvybei pavojingi kūno sužalojimai, apie tai policija privalės nedelsiant telefonu informuoti atsakingą prokuratūros darbuotoją.

Apie tokio paciento išrašymą iš stacionarinės sveikatos priežiūros įstaigos policija telefonu turės būti informuota prieš 16 valandų.

Už įsakymo vykdymo kontrolę bus atsakingi apygardų vyriausieji prokurorai, sveikatos priežiūros įstaigų bei aukštesnės pakopos policijos komisariatų vadovai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.