aA
Prezidentas Valdas Adamkus, apibendrindamas savo susitikimus Vašingtone su aukščiausiais JAV pareigūnais, pareiškė pasitenkinimą dėl, jo vertinimu, "užsitikrintos" paramos Lietuvos siekiui tapti NATO nare.
V.Adamkus
V.Adamkus
V.Adamkus, prieš dvi savaites Vašingtone susitikęs su prezidentu George'u W.Bushu ir šią savaitę - su valstybės sekretoriumi Colinu Powellu bei Kongreso atstovais, interviu Lietuvos radijui trečiadienį sakė, kad šiuose susitikimuose išgirdo Lietuvos demokratijos, rinkos ekonomikos ir atviros visuomenės plėtros pripažinimą.

"Mūsų valstybės perspektyvos yra geros. Esame vieni iš NATO plėtros lyderių. Turime realią galimybę rudenį būti pakviesti į Šiaurės Atlanto organizaciją. Tą patvirtino prezidentas Bushas. Šiandien per susitikimą tą patį dar stipriau išreiškė valstybės sekretorius Colinas Powellas", - sakė V.Adamkus.

Lietuva pakvietimo į Aljansą tikisi sulaukti lapkričio mėnesį Prahoje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime.

V.Adamkaus teigimu, pokalbiuose su JAV valdžios pareigūnais pažymėta, kad svarbu nesustoti pusiaukelėje.

"Kartu su kitomis Baltijos valstybėmis privalome tęsti reformas ir solidariai veikti, siekdami NATO narystės", - interviu sakė Lietuvos prezidentas.

Kaip vieną svarbiausių darbų Lietuvos vadovas paminėjo santykių su Rusiją plėtojimą.

"Šis klausimas yra aktualus, nes nuo santykių su šia kaimynine valstybe nemažai priklauso mūsų energetikos ūkio, o kartu ir visos ekonomikos raida. Todėl Rytų kryptimi turime dirbti ypač vieningai", - interviu sakė V.Adamkus.

Prezidentas teigė, kad Vyriausybė turėtų aktyviau derėtis su Rusijos valdžia ir bendrove "Gazprom" dėl Lietuvos dujų ūkio ateities - dėl tiekiamų į Lietuvą dujų kainos, naudingų Lietuvai bendrovės "Lietuvos dujos" privatizavimo bei dujų tranzito per Lietuvą sąlygų.

Prezidento teigimu, vyriausybės pareiga yra "rūpintis ilgalaikio dujų tiekimo sutartimis, nepaliekant jų tik interesų grupėms".

Interviu V.Adamkus dar kartą aiškiai stojo užsienio reikalų ministro AntanoValionio pusėn, vertindamas jo susitikimą su "Gazprom" vadovybe per vizitą Maskvoje mėnesio viduryje.

Kai kurie Lietuvos politikai kritikavo ministrą dėl neva slaptai surengto susitikimo, nors apie ji iš anksto buvo informuoti tiek Lietuvos vadovai, tiek ir žiniasklaida.

Pasak prezidento, "viešas santykių aiškinimasis, vidiniai nesutarimai tik silpnins mūsų valstybės pozicijas".

"Noriu priminti, kad pagal Vienos konvenciją užsienio reikalų ministras turi visus įgaliojimus atstovauti valstybei ir jos interesams. Ir Seimas, ir Vyriausybė turėtų tik linkėti ministrui sėkmės atliekant savo pareigas, o ne sukelti dėl to didelį triukšmą", - sakė šalies vadovas.

Su JAV pareigūnais prezidentas teigia aptaręs ir energetikos klausimus.

"Pažymėjau amerikiečių kompanijos "Williams" investicijų svarbą Lietuvai. Tą dariau, pabrėždamas bendrą poziciją: Lietuva tikisi pozityvaus šių investicijų rezultato", - sakė prezidentas.

V..Adamkus taip pat pažymėjo, kad Lietuva kol kas nėra patenkinta "Williams" darbu bendrovėje "Mažeikių nafta", o abiejų šalių interesai reikalauja, kad "Williams" kompanija kuo greičiau išspręstų ilgalaikio naftos tiekimo problemas ir pradėtų įmonę modernizuoti.

Interviu prezidentas taip pat sakė Lietuvos spaudoje skaitąs apie kritiką teisėsaugos institucijų atžvilgiu ir manąs, kad jų vadovai turėtų atkreipti dėmesį į žiniasklaidos iškeltus faktus apie "abejotiną kadrų politiką ir juos deramai įvertinti".

Teisėsaugos institucijų veiklos priežiūra, prezidento teigimu, taip pat turėtų užsiimti ir Seimas.

Po vizito Vašingtone prezidentas trečiadienį grįžta į Meksiką, kur kartu su žmona Alma pratęs atostogas Ramiojo vandenyno pakrantėje.

Planuojama, kad į Lietuvą prezidentas grįš vasario 13 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.