aA
Prieš ketvirtadienio vakare planuojamą socialdemokratų Prezidiumo posėdį, kuriame žadama įvertinti buvimo valdančiojoje koalicijoje perspektyvas ir santykius su partneriais apibrėžiančią sutartį, įtampa šioje partijoje liejasi per kraštus.
Gintautas Paluckas, Algirdas Butkevičius
Gintautas Paluckas, Algirdas Butkevičius
© DELFI / Andrius Ufartas

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas DELFI sakė siūlantis įvertinti koalicinę sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), jos apimtyje vykstantį bendradarbiavimą ir tuos epizodus, kurie vyksta už sutarties rėmų.

„Siūlysiu Prezidiumui, kad, įvertinęs visas aplinkybes, kreiptųsi į partijos Tarybą ir skyrius. Siūlysiu skyriams apsvarstyti, bet galutinį sprendimą priims Taryba, kai susirinks jau rudenį“, – teigė jis DELFI.

Trečiadienį „Žinių radijuje“ paklaustas, jei Socialdemokratų partijoje būtų balsuojama, likti koalicijoje ar išeiti, kokią poziciją pasirinktų pats, G. Paluckas sakė: „Dar prieš sudarant koaliciją aš turėjau labai daug abejonių dėl jos sudarymo. Aš asmeniškai pasirinkčiau išeiti iš koalicijos“.

DELFI paklaustas, kaip vertina tai, kad didžioji dalis Seimo Socialdemokratų frakcijos atstovų yra santūrūs dėl tokių sprendimų, G. Paluckas sakė: „Kalbėjau su frakcijos nariais. Nėra nė vieno, kuris nesutiktų, jog klausimą dėl koalicinės sutarties reikia svarstyti. Nors retorika skiriasi, aš kalbu aštriau, kai kurių frakcijos narių nuomonė nuosaikesnė dėl proceso, bet iš esmės tikrai nėra jokios skirties, ir aš įsitikinęs, kad Prezidiumas kreipsis į Tarybą“.

Vis dėlto, jei Prezidiumas užimtų kitokią poziciją nei siūlo pirmininkas, G. Paluckas teigė kardinalių sprendimų nepriiminėsiantis. „Jei matau, kad vienas ar kitas politinis procesas yra neteisingas, kad socialdemokratų galimybės įgyvendinti savo prioritetus yra apribotos ar ignoruojamos, turiu pareigą kreiptis į partijos valdymo organus, siūlydamas atkreipti į tai dėmesį. Jei partija mano kitaip – viskas gerai. Vadinasi, partiją tenkina tokia situacija. Ką gi, važiuojame toliau“, – aiškino jis.

Frakcija skubėti nenori

Trečiadienį Seimo Pirmininko pavaduotoja socialdemokratė Irena Šiaulienė ir Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Andrius Palionis, kalbėdami apie pirmininko iniciatyvas, sakė, kad iki rudens neplanuojama priimti jokių sprendimų dėl koalicinės sutarties su „valstiečiais“ peržiūrėjimo.

Panašią poziciją DELFI ketvirtadienį pakartojo ir frakcijos narys Algirdas Sysas. „Prezidiume pasikalbėsime, bet vis tiek turi būti kolektyvinis sprendimas. Nebent bus daroma, kaip būdavo anksčiau: pirmininkas pasakė, ir visi be jokių diskusijų pradeda vykdyti. Manau, taip nereikėtų daryti, reikia pasvarstyti“, – kalbėjo jis.

A.Sysas teigė buvęs prieš koalicijos su „valstiečiais“ sudarymą, tačiau partijos bičiuliai jį esą įtikino, kad to reikia.

Algirdas Sysas
Algirdas Sysas
© DELFI / Andrius Ufartas

„Nesu nei šalininkas, nei priešininkas, bet jeigu jau mes padarėme žingsnį, tai darykime darbus. Jei nepadarysime tų darbų, kuriuos įsirašėme į programą, tai tada galima kalbėti apie tai (koalicijos nutraukimą – DELFI), o ne dėl tų darbų, kurių programoje nėra“, – sakė jis.

Prabilo apie sutarties užkulisius

Valdančiosios koalicijos sutartį, socialdemokratų pasirašytą su „valstiečiais“, kai kurie ekspertai vadina neapibrėžta ir nepalankia LSDP.

Tuo metu buvęs Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas, ekspremjeras Algirdas Butkevičius neigia rengęs tą sutartį ir aiškina netgi nebuvęs įtrauktas į derybinę grupę pirmajame derybų su LVŽS etape.

Priėmiau sprendimą dėl to, kad aš turėjau tam tikrą informaciją, kuri būtų buvusi nenaudinga, jeigu ji būtų išėjusi į viešumą, skiriant tam tikrus žmones į šitą postą
A.Butkevičius

Tačiau jis DELFI atskleidė, kad į derybas įsitraukė tuo metu, kai buvo artėjama prie diskusijų apie konkrečius asmenis, galinčius užimti ministrų postus.

„Ir buvo iškilęs ginčas dėl Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) keitimo į Ūkio ministeriją. Šitą sprendimą aš priėmiau, galima sakyti, vienašališkai, pasitaręs su Irena Šiauliene, ir priėmiau jį dėl to, kad aš turėjau tam tikrą informaciją, kuri būtų buvusi nenaudinga, jeigu ji būtų išėjusi į viešumą, skiriant tam tikrus žmones į šitą postą. Nes ir taip jau buvo gana neigiamas politinis laukas susiformavęs, tai aš išdrįsau tokį sprendimą priimti, kuo labai pasipiktino tuo metu Algirdas Sysas, Gintautas Paluckas, Julius Sabatauskas ir Andrius Palionis“, – teigė politikas.

Atsisako atskleisti pavardę

Žinia apie tai, kad socialdemokratai, derėjęsi dėl koalicijos su „valstiečiais“, prieš tai užsitikrintą SADM iškeitė į Ūkio ministeriją, buvo paskelbta praėjusių metų lapkričio 9 dieną. Dalis socialdemokratų derybininkų, taip pat ir A. Sysas, tuo metu viešai pareiškė, kad A. Butkevičius priėmė vienasmenišką sprendimą, o jo motyvai kitiems nebuvo žinomi.

A. Butkevičius tada atsakė, kad apie tokius mainus buvę informuoti pokalbio su „valstiečiais“ išvakarėse posėdžiavę LSDP Tarybos nariai. Jis kalbėjo, kad socialdemokratai turi per mažai mandatų, kad galėtų įgyti galimybę valdyti abi ministerijas, taip pat pažymėjo, kad partija turi geresnių kadrų būtent į Ūkio ministeriją.

Kaip žinoma, Ūkio ministerijos vadovu tapo parlamentaro, buvusio susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus sūnus, tuometinis Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius.

Prieš tai, diskutuojant, kas iš socialdemokratų galėtų eiti socialinės apsaugos ir darbo ministro pareigas, LSDP neoficialiai buvo minimos dabartinio lyderio, Vilniaus vicemero G. Palucko, buvusios Europos Audito rūmų narės Rasos Budbergytės, parlamentaro A. Syso pavardės.

Trečiadienį A. Butkevičius DELFI teigė neatskleisiantis pavardės socialdemokrato, galėjusio pretenduoti į socialinės apsaugos ir darbo ministrus, dėl kurio jam esą teko įvykdyti ministerijų mainus.

Irena Šiaulienė
Irena Šiaulienė
© DELFI / Andrius Ufartas

Tuo metu I. Šiaulienė, su kuria A. Butkevičius teigė „pasitaręs“ dėl tokio sprendimo, DELFI neigė buvus tokį epizodą.

„A. Butkevičius sako taip, aš sakau – ne. Susodinkite mus abu, tada susidėliosite aiškumą. Dėl personalijų tikrai buvo kalba valdyboje, bet galbūt jam (A. Butkevičiui – DELFI) atrodo kitaip. Vadas visada turi daugiau informacijos, galbūt yra vidinis žinojimas, kuris padeda jam daryti vieną ar kitą sprendimą, ir jis galėjo net nebūti pasakytas taip, kaip šiandien. Antras punktas, kad jis būtų aptarinėjęs personalijas su manimi – tai niekada“, – kalbėjo politikė.

Ji sako nesuprantanti, kodėl pastaruoju metu partijos viduje prasidėjo toks „bangavimas“. „Aš sakau, kad tuo metu personalijų klausimo nebuvo“, – tvirtino ji.

A. Sysas: Algirdas užsižaidė pažymomis

Socialdemokratų derybinei grupei priklausęs A. Sysas taip pat tvirtino, kad sutarties su „valstiečiais“ sudarymo metu, A. Butkevičiui nusprendus sukeisti ministerijas, apie konkrečius asmenis ar galimus jų „šleifus“ niekas nekalbėjo.

„Iš vakaro „valstiečių“ buvo mums pasiūlyta SADM, po kitą dieną, kai susitikome, jie buvo pastatyti prieš faktą, kad ministerija pakeista“, – kalbėjo jis.

Kalbėdamas apie A. Butkevičiaus žodžius, esą jis priėmė sprendimą sukeisti ministerijas todėl, kad gavo informacijos apie kažkurį pretendentą į socialinės apsaugos ir darbo ministrus, kuri būtų sukėlusi rezonansą, A. Sysas sakė: „Mano kolega Algirdas su tomis pažymomis užsižaidė“.

„Vienu atveju vieniems jis sakydavo, kad yra kažkokios pažymos, kitiems – kad nėra. Negalima patikrinti tokių faktų. Žinau tik vieną: kai Vytenis Andriukaitis iš sveikatos apsaugos ministro posto išėjo į Europos Komisiją, vietoje jo ministru buvau siūlytas aš. Tai vat tada irgi buvo žaidžiama pažymomis, bet niekas jų nei matė, nei girdėjo“, – aiškino jis.

Tuo metu LSDP pirmininkas G. Paluckas DELFI sakė nekomentuosiantis A. Butkevičiaus pasisakymo. „Tik jis vienas žino, ką jis galvoja, ką nori pasakyti. Aš jo žodžių nekomentuoju, nes tiesiog negaliu pakomentuoti“, – sakė socialdemokratų lyderis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.