aA
Po valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir opozicinių konservatorių susitarimo dėl miškų urėdijų pertvarkos ir pridėtinės vertės mokesčio lengvatos šildymui grąžinimo Seime atsiranda „dvi koalicijos“, sako analitikai.
Ramūnas Karbauskis, Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis
Ramūnas Karbauskis, Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis
© Andrius Vyšniauskas

Toks susitarimas pasiektas, socialdemokratams kategoriškai nepritarus jų koalicijos partnerių „valstiečių“ siūlytam urėdijų reformos modeliui.

„Čia nemažas laimėjimas „valstiečiams“ ta prasme, kad jie dabar turi du neoficialius koalicijos partnerius ir gali rinktis tą, kuris jiems kažkokiu metu bus naudingesnis“, - BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius.

Susitarti dėl urėdijų ir PVM lengvatos prieš savaitę siūlė Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis.

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto docentas Vincentas Vobolevičius BNS teigė, kad „valstiečiams“ buvo naudinga priimti tokį pasiūlymą.

„Dabar galima parodyti socialdemokratams, kad egzistuoja susitarimo su konservatoriais galimybė. Taip bus sumažintas socialdemokratų apetitas“, - sakė ekspertas.

Analitikai teigia, kad pasiekus minimą sutarimą konservatoriai galės prisiimti laurus dėl grąžinamos PVM lengvatos šildymui, nes tai būsiąs populiarus sprendimas.

Socialdemokratų lyderiui Gintautui Paluckui paskelbus, kad po susitarimo valdančioji koalicija neteko prasmės, stebėtojai sako, jog formaliai valdančioji dauguma turėtų išlikti.

K.Girnius pabrėžė, kad buvimas koalicijoje socialdemokratams bet kokiu atveju yra naudingas.

„Čia nėra kokie nors bendri siekiai, kurie jungtų socialdemokratus ir „valstiečius“. Čia yra tai, kad koalicija jiems yra mažiausia blogybė, bet nėra taip, kad ji turėtų kokį nors tvirtą pamatą“, - sakė apžvalgininkas.

„Socialdemokratams būtų koalicijos partneriais yra naudinga, nes jie gauna ministrų portfelius ir reklamą, automatišką dėmesį kaip valdantieji“, - pridūrė jis.

V.Vobolevičius teigė, jog susitarimą su konservatoriais „valstiečiai“ galės išnaudoti kaip įrodymą, kad jie dėl itin svarbių klausimų sugeba susitarti su visais politikais.

„Daug žmonių šaipėsi iš Ramūno Karbauskio, kad tai yra neįmanoma, o dabar jis galės sakyti, kad yra teisus, kad „valstiečiai“ iš tikrųjų yra lankstūs, valstybiniai politikai, kad gali susitarti su visais dėl bendro valstybės intereso“, - kalbėjo ISM docentas.

Urėdijų pertvarką Seimas turėtų patvirtinti antradienį. Konservatorių ir „valstiečių“ susitarimas numato, kad PVM lengvatos šildymui grąžinimo klausimas bus sprendžiamas rudenį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.