aA
Jungtinės Valstijos pirmadienį pareiškė, kad Katarui Saudo Arabijos ir jos sąjungininkių pateikti reikalavimai, kuriuos Katarui reikia įgyvendinti norint atkurti diplomatinius ryšius, yra nerealistiški, skelbė „The Guardian“.
JAV: Persijos įlankos arabų šalių reikalavimai Katarui - nerealistiški
© Reuters / Scanpix

Šiuo metu Kuveite esantis JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas likusią savaitę praleis kursuodamas tarp Kataro, Saudo Arabijos ir Kuveito, siekdamas padėti išspręsti diplomatinę krizę.

Birželio 5 dieną Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE), Bahreinas ir Egiptas nutraukė diplomatinius ryšius su Kataru, kaltindamos šalį terorizmo rėmimu. Jų pavyzdžiu pasekė ir kitos regiono šalys.

Katarui pateiktame reikalavimų sąraše Persijos įlankos arabų šalys reikalauja Kataro nutraukti ryšius su Iranu, įduoti ekstremistus, uždaryti televizijos kanalą „Al Jazeera“ ir kita. Šalys taip pat reikalavo kompensacijos ir ragino uždaryti Katare esančią Turkijos karinę bazę. Liepos 5-ąją Kataro vyriausybė kategoriškai atmetė pateiktų reikalavimų sąrašą.

Pirmadienį R. Tillersonui dar esant Stambule, prieš išvykstant į Kuveitą, jo patarėjas komunikacijos klausimais sakė, kad, nors vieni reikalavimai nėra realūs, kiti vis dėlto yra verti diskusijos. Tačiau, anot patarėjo, ne tik Kataras, bet ir Rijadas ir kitos arabų šalys turi imtis veiksmų, siekiant stabdyti terorizmo finansavimą.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.